НОВИНИ

Казусът с разменените бебета: Семействата не се разбраха с "Шейново" за обезщетението - какво следва

bnt avatar logo
от Татяна Йорданова
12:08, 30.01.2023
Чете се за: 02:42 мин.
У нас
Слушай новината

Казусът "Шейново" влиза в съда. Семействата на разменените бебета не успяха да се разберат с ръководството на болницата за размера на обезщетението.

Според адвокатите на двете семейства разговорите с болницата не са довели до очаквания от тях резултат. Единият от адвокатите е входирал документите и е очаквал решение на ръководството на "Шейново", но не е получен отговор, както и алтернатива на тази сума. Затова единственият изход остава съдът.

"Сумата от 300 000 лева буквално се определи като се консолидирахме двете страни. Виждахме, че болницата по никакъв начин не се ангажира с това, което първоначално анонсираха, че ще платят доброволно, каквато и да е сума", заяви Стоян Стойков, адвокат на едно от семействата.

"Със сигурност бихме отстъпили някакъв процент, но болницата очевидно не е склонна дори да даде възможност за преговори, така че според мен не е сега мястото на такъв въпрос. Иначе бихме отстъпили, защото един съдебен процес ще продължи най-малко две години. И повече може да продължи", допълни Тодор Мангъров, адвокат на едно от семействата.

Ръководството на "Шейново" назначи външен консултант, който да е равно отдалечен и от двете страни и да каже дали е адекватна тази сума от 300 000 лева. Адвокат Мария Шаркова заяви пред БНТ, че е разгледала над 600 такива случая от съдебната практика на България и такъв конкретен няма.

"Суми около 300 000 лева са присъждани изключително рядко. И то в много фрапиращи случаи. Говорим за смърт на малко дете или пък за много тежки увреждания, причинени на малки деца, които са довели до необратимо физическо увреждане на здравето им, например тежко мозъчно засягане по време на раждане", допълни Мария Шаркова, външен консултант по случая.

Ако съдебното решение не ги удовлетворява, адвокатите на семействата са готови да се обърнат към по-висока инстанция в Европа.

Вижте още в прякото включване на Татяна Йорданова.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Левски обяви името на последния си съперник в Дубай
Левски обяви името на последния си съперник в Дубай
МЗ: Директорът на УМБАЛ "Св. Иван Рилски" остава на поста си
МЗ: Директорът на УМБАЛ "Св. Иван Рилски" остава на поста си