НОВИНИ

Издирват радиоактивна капсула в Австралия, случайно паднала от камион

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
11:36, 30.01.2023 (обновена)
Чете се за: 02:55 мин.
По света
Слушай новината

Предупреждение за опасност в Западна Австралия след изчезването на малка радиоактивна капсула. Тя е изгубена по време на транспортирането ѝ на 1400 километра разстояние и това прави откриването ѝ трудна задача. По-близък досег до капсулата може да причини радиационни изгаряния или лъчева болест, въпреки че рискът за това е сравнително нисък.

Миниатюрна капсула колкото 10 австралийски цента - с размери 6 на 8 милиметра, е изгубена на магистрала през пустинята в обширния щат Западна Австралия. Съдържанието и е радиоактивен Цезий-137.

Сребърната капсула трябва да бъде транспортирана от малкия отдалечен Нюман към складова база в Пърт. Разстоянието между двата града е 1400 километра. Камионът с капсулата потегля на 12 януари, а за изчезването ѝ е съобщено на 25 януари, като не е ясно кога точно е изгубен опасният товар. С приоритет се претърсват населени райони. Съветът към хората е, ако забележат капсулата, да стоят поне на 5 метра разстояние и да не я докосват.

"Притеснението ни е някой да не я вземе, без да има представа какво е, мислейки си, че е нещо интересно, а после да го сложи в стаята си, в колата или да го даде на някой друг", коментира Андрю Робъртсън, регионален здравен комисар.

В радиус от един метър капсулата излъчва такова количеството естествена радиация, на каквото човек обикновено е изложен за цяла година.

Радиоактивната капсула е част от уред, използван за измерване на плътността на суровината в желязна руда. При разопаковането му на 25 януари измервателният уред е намерен счупен, липсвали монтажни болтове и винтове. Обяснението на компанията собственик е, че вероятно вибрациите на камиона са причинили разхлабването им и така капсулата е изпаднала от опаковката, а след това от пролука в камиона.

"Много е нетипично. Обикновено ги транспортират в силно защитени опаковки", заяви Лорън Стийн, служба по радиоактивни вещества.

Откриването на капсулата може да отнеме седмици. Екипите използват преносими детектори за радиация и метал. Британско-австралийският минен гигант "Рио Тинто" се извини за инцидента и обяви, че работи в тясно сътрудничество с компанията, специализирана в радиоактивен транспорт, с която има сключен договор, за изясняване на обстоятелствата.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Светослав Ковачев: През Купата е по-лесно да се атакуват евротурнирите
Светослав Ковачев: През Купата е по-лесно да се атакуват евротурнирите
49-годишен мъж е привлечен като обвиняем за убийство след пиянски скандал в Смолянско
49-годишен мъж е привлечен като обвиняем за убийство след пиянски скандал в Смолянско