НОВИНИ

Над 6,6 млрд. лева е инвестирало правителството за доходи и пенсии

Милена Кирова
от Милена Кирова
19:11, 13.02.2021
Чете се за: 04:42 мин.
У нас
Слушай новината

Правителството е инвестирало над 6 милиарда и 600 милиона лева повече спрямо 2017 година за доходи и пенсии в рамките на настоящия мандат, съобщи премиерът Бойко Борисов, който днес посети Ямбол и Елхово. Борисов призова също децата да не бъдат замесвани в мръсната предизборна кампания, тъй като има граници, които не трябва да се преминават.

Пари за инфраструктура, но и за хората - финансовият министър посочи конкретните инвестиции.

"В областта на пенсиите само за мандата на правителството са направени разходи в размер на 52 милиарда лева и ако сравним 2021 г. спрямо 2017 г. ръстът на разходите за пенсии е 3 милиарда и 400 милиона лева", заяви Ананиев.

"Наред с пречиствателните станции, залите, булевардите, кръговите, където говориш, и 3 милиарда и 400 лева за българските пенсионери", допълни премиерът Борисов.

"Което е 37,2% ръст", разясни финансовият министър.

А за заетите в бюджетната сфера, сред които учители, полицаи, лекари:

"Са похарчени 33 милиарда лева, което от 2021-а спрямо 2017 г. е ръст от 3 милиарда и 300 милиона лева, ръст около 62%", допълни Ананиев.

Премиерът Борисов заяви: "Местната и централната власт работят в пълен синхрон". И допълни, че правителството подкрепя българските общини, независимо от политическата принадлежност на кметовете. А кметът на Ямбол отчете, че последната отсечка от Околовръстното на града вече е на финала.

"Този участък, който сега се ремонтира, беше в много лошо състояние", каза Валентин Ревански.

"Беше срутище, а сега вече е хубаво. Така че на тези, които използват тези епитети, да не ме дразнят на тая тема, че такива мога да им ги наговоря, защото всичко е на наша страна - толкова добре сме ги направили, толкова правим", коментира Борисов.

Близо 1 милиард и 400 милиона лева ще могат да използват общините за саниране на жилища и енергийна ефективност по линия на Националния план за възстановяване и развитие, стана ясно по време на посещението на премиера Борисов в Елхово.

"Разбраха ли как ги лъжеха БСП и другите, че като им санираме блоковете, ще им вдигнем данъците, ще им вземем апартаментите. Тия негодници така лъжеха. Няма по-добра социална политика от това - да дойдат и да ти направят без пари къщата", каза още Борисов.

От Елхово премиерът се обърна и към протестиращите от "Системата ни убива", които с автошествие днес стигнаха до дома му. Той призова децата да не бъдат замесвани в мръсната предизборна кампания. Има граници, които не трябва да се преминават, убеден е Борисов.

"Децата ми реват у нас, внуците реват - тези са демократите! И тук съм длъжен да кажа, защото момчето на Радев го познавам - той е рядко готино момче, симпатяга, спортист, красив, умен. Оставете го на мира! На тая възраст всеки може да наруши нещо! Ние сигурно с баща му сме правили по-големи глупости", бяха думите на премиера.

Борисов: Има граници, които не трябва да се преминават, оставете децата на мира

Борисов се обърна и към политиците с "шпицкомандите на Радев, Мая и подобни политици", които според него са изпратили протестиращи пред дома му.

"Ще им ги пратя на снимка как бебетата реват, на снимки ще им ги пратя и да ги питам: "Демократи ли сте вие, Върховенство на закона ли е това? Какво искате вие? Провокации - да се бият хората ли искате?" Докато правим това", заяви министър-председателят като посочи пречиствателната станция.

Премиерът Борисов обеща да отговаря само с работа и изпълнени ангажименти. Той направи оглед на новите пречиствателни станции на Ямбол и Елхово.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
15 камиона закъсаха на пътя към граничен пункт "Гюешево"
15 камиона закъсаха на пътя към граничен пункт "Гюешево"
Трима загинаха, пометени от лавини в Словения
Трима загинаха, пометени от лавини в Словения