НОВИНИ

Над 70 жертви и над 3700 ранени след експлозията в Бейрут

Фани Аронова
от Фани Аронова
22:32, 04.08.2020 (обновена)
Чете се за: 01:22 мин.
По света
Снимка: БГНЕС

Здравният министър на Ливан съобщи за над 70 жертви и над 3700 ранени след мощната експлозия в пристанището на Бейрут.

Пораженията в града са огромни. Няма данни за пострадали българи, но част от прозорците на посолството ни са счупени, съобщи МВнР.

Причината за взрива се изяснява. От кадри в социалните мрежи ясно се вижда каква е силата на експлозията, разтърсила ливанската столица.

Президентът на страната Ливан Мишел Аун заяви, че трябва да бъде обявено извънредно положение за 2 седмици и призова за спешно заседание на кабинета в сряда.

Експлозията край пристанището на Бейрут е толкова мощна, че взривната вълна нанася поражения в много райони на града. Има изпочупени прозорци, паднали балкони и дори части от фасади на сгради.

Има много ранени и затрупани под отломки хора.

Районът на пристанището е отцепен и там се допускат само линейки, пожарни коли и хора, които търсят свои близки. Медиите описват сцени на хаос, в които пострадали хора ходят по улиците и търсят помощ.

Дълго време след взрива агенции и медии съобщаваха различни догадки за причините. Според източник от службите за сигурност, цитиран от Ройтерс и Франс прес, епицентърът е склад за конфискувани взривни вещества.

Източник от вътрешното министерство на Ливан, цитиран от ТАСС, съобщава, че са се взривили 50 т. амониев нитрат, конфискуван преди 9 години при опит да бъде внесен контрабанда в Ливан.

Премиерът на Лиwан Хасан Диаб заяви в телевизионно обръщение, че отговорните за допускането на експлозията в склада за съхранение на конфискувания опасен материал, ще си понесат отговорността. Той призова всички приятелски държави да помогнат на страната му.

Събитията в ливанската столица коментира и канцлерът на Германия Ангела Меркел.

Тя заяви, че нейното правителство е "опустошено" от новините, идващи от Ливан.

Канцлерът пожелава на ранените бързо възстановяване и допълва, че Германия ще предложи помощ на Ливан.

Израел също беше сред отзовалите се тази вечер. Министърът на отбраната Бени Ганц и на външните работи Габи Ашкенази публикуваха обръщение с предложение за медицинска и хуманитарна помощ за Ливан.

Ливански телевизионен канал, цитиран от ТАСС, съобщи за израелски ракетен удар по обект на "Хизбулла". Израелските власти отричат да имат нещо общо с експлозиите, предаде Ройтерс.

Членове на шиитската групировка са съдени задочно в процеса за убийството на бившия ливански премиер Рафик Харири през 2005 г. Трибунал на ООН ще произнесе присъдата в петък.

Трагедията става в период на тежка икономическа криза в Ливан. За утре е обявен Ден на национален траур.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Освободиха движението и в двете платна на АМ "Марица"
Освободиха движението и в двете платна на АМ "Марица"
Над 40% от парите за безлихвени COVID кредити вече са отпуснати
Над 40% от парите за безлихвени COVID кредити вече са отпуснати