НОВИНИ

Надежда Нейнски: Несъздаването на правителство ще радикализира следващия вот

bnt avatar logo
от БНТ
09:30, 20.07.2021
Чете се за: 03:32 мин.
У нас
Слушай новината

Несъздаването на правителство ще радикализира следващия вот. Трябва да се намери начин да се говори, защото промяната има цена, разговорите трябва да се водят пред хората. Всяко действие, което може да остане сянка, че има нещо задкулисно, нещо зад кадър, ще взриви хората, това не трябва да се допуска. Това каза в "Денят започва" Надежда Нейнски, бивш посланик на България в Турция и бивш външен министър.

По думите ѝ партиите на промяната трябва да намерят начин да постигнат консенсус върху поне минимум приоритети, за да могат да създадат правителство.

"Промените се извършват бавно и мъчително, промяната се прави от хората. Важно е формирането на мнозинство на промяната, парламентът е инструмента, за да се създадат мнозинства трябва да има разговор и диалог. Не съм привърженик на идеята "Няма дясно, няма ляво". Хората искат законност, законът да се прилага добре и да е еднакъв за всички, необходима е съдебна реформа, тя ще отключи темите за инвестиции, за Плана за възстановяване, с който България закъснява", коментира Надежда Нейнски.

Според нея има и добри, и лоши примери за коалиции.

"Експертите трябва да стъпят върху определена политическа програма. Когато се минат определени граници, когато нещата станат твърде лични, политиката отстъпва на заден план. Успокояването на обществените страсти минава през откровен диалог, който трябва да се случи в парламента, трябва да се търсят съгласията и несъгласията, там трябва да стане ясно кой зад какво стои. Всички политически партии искат да управляват, но народът даде на всяка политическа сила определена тежест", допълни Надежда Нейнски.

По думите ѝ начинът, по който се е създала коалицията ГЕРБ-СДС е поставил много въпросителни.

"СДС през годините загуби авторитета си. Не смятам, че трябва да се състави някакво правителство, правителство на всяка цена не може да има, трябва да се състави реформаторско правителство. Това зависи дали политическата сила, на която бъде връчен мандатът, ще проведе разговор и дали ще бъде постигнат консенсус около поне част от приоритети. Концентрацията на власт в само една фигура очевидно в България не е добър модел", поясни Надежда Нейнски.

Депутатите се събират да обсъждат името на новия председател на 46-ото Народно събрание

Тя уточни, че Народното събрание трябва да върне своя авторитет сред хората.

"Не бих приела министерски пост сега. Не е важно кои ще бъдат министрите, личностите тук не са важни, важно е дали ще има реформаторско мнозинство", каза още Надежда Нейнски.

Вижте целия разговор във видеото.

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Забраняват снимането с дрон в района на Рилския манастир
Забраняват снимането с дрон в района на Рилския манастир
Лекар от "Пирогов": Болницата беше наклеветена от д-р Кацаров
Лекар от "Пирогов": Болницата беше наклеветена от д-р Кацаров