НОВИНИ

Най-рано през 2025 г. НЗОК ще може да плаща повече за помощни средства след рак на гърдата

НЗОК
Снимка: БТА
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
19:27, 10.10.2024
Чете се за: 01:52 мин.
У нас
Слушай новината

Най-рано през 2025 г. ще е възможно Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) да заплаща повече за помощните средства за пациенти с рак на гърдата. Това съобщиха от пресслужбата на касата след среща между ръководството и пациентски организации.

НЗОК има волята да съдейства за удовлетворяване на исканията на представителите на пациентските организации, като това може да стане съгласно нормативните изисквания. При стриктното спазване на нормативната уредба институцията ще има право да предложи повишаване на стойностите, които заплаща за помощните средства, и да добави нови помощни средства, в случай на осигурен бюджет, тъй като средствата постъпват чрез трансфер от Министерството на здравеопазването.

Съгласно действащата нормативна уредба, изработването на нова спецификация и предложения за повишаване на стойностите за заплащане на помощните средства и включването на нови ще може да се осъществи най-рано през следващата година.

По данни, събрани от пациенти, пазарните условия са се променили и последно утвърдените стойности вече не достигат 50% от реалната им пазарна цена. Гостите отбелязаха и необходимостта от други, незачетени до момента потребности на пациентите - специално бельо, необходимо при носене на гръдна епитеза, ластичен ръкав при лимфедем или като превенция на лимфедем и др.

Към настоящия момент, съгласно действащия списък-спецификация на НЗОК, се заплащат: първична гръдна епитеза - 144 лв.; постоянна гръдна епитеза - 144 лв. и - перука – 127 лв., посочиха още от НЗОК.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нестеров и Милев продължават към четвъртфиналите на двойки на турнир по тенис в Италия
Нестеров и Милев продължават към четвъртфиналите на двойки на турнир по тенис в Италия