Най-възрастната обущарка в България е на 91 г.

от БНТ
17:47, 22.06.2021
Чете се за: 03:45 мин.
Любопитно
Слушай новината

Иванка Колева от Варна кара 91-ата си година и е най-възрастната обущарка в България, която все още работи. И до днес работата е нейна опора в живота.

Научава занаята преди 73 години. И оттогава Иванка Колева не е спирала да прави и ремонтира обувки. Всеки ден в 7 сутринта отива в своето дюкянче и запрята ръкави. А работа има, понякога прави и невъзможното, за да угоди на клиентите си, защото при нея идват хора от цяла Варна.

"Никога не ми е омръзнала моята работа. Никога! Просто я работя с желание. То няма вече други. Аз останах сама в града и даже по интернет ме намирали. Не знам как ме намират. За обущарите няма работа вече", каза Иванка Колева.

През ръцете и са минали стотици хиляди обувки и чанти. А всичко, което прави, е изпипано до най-дребните детайли.

"Тази обувка, за да я направиш, трябва да го изпипаш и ми прави
удоволствие. Туй да подгънеш, тез дупчици да направиш. Това е изкуство. Затова аз, както съм, може и до 100 години да живея, но аз ще работя. Не мога да се откажа", каза Иванка.

Обущарството я среща с любовта на живота ѝ. С нейния съпруг Петър не само живеят, а и работят рамо до рамо. Запознават се преди 57 години, когато тя започва работа в обущарското предприятие. Била единствената жена в колектива сред десетки мъже.

"Пък хубавичка си бях, селско момиченце, всеки ме зяпаше и аз избирах. Имах избор. И той беше толкова елегантен. Не го знаех беден ли е, богат ли е. Едър, хубав човек. Харесван беше. И от булките харесван беше и от мен харесван. Опазих го, опазих го 57 години", каза Иванка.

Опазила е и ентусиазма си да се забавлява и да се шегува дори на 91. Обича да пее народни песни и редовно участва в конкурси и събори, като винаги е сред лауреатите. Грижи се и за двете си правнучки, но работата и до днес е нейната опора в живота.

"Защо продължавам да работя? Майка ми имаше един лаф: "Ивано, калпавите умират, мамо. Работните не умират". И аз за туй не умирам. 91 карам. Аз не ги усещам моите години. Какво да правя вкъщи? Аз съм здрава, права. Едно кръвно ме мъчи само. Пия си хапчетата, пия по 30 грама ракийка и това е. Ядеш каквото си искаш и туй е", каза Иванка.

И ни съветва през всичко в живота да минаваме с усмивка.

"Първо трябва да не мислиш зло на хората. Че тази имала повече, а ти си имала по-малко - не. Ако го е спечелила с труд, но ако не го е спечелила с труд, хич недей говори с нея. Второто - бъди весела, засмяна, карай го на майтап, на шега, пей, играй и да работиш", каза Иванка.

Оставяме Иванка Колева в нейното дюкянче да твори. А ние си тръгваме заредени с нейния ентусиазъм за живот и с нейната мъдрост, защото казва тя, е важно да не мързелуваме.

Репортер: Нивелина Няголова

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Димитър Бербатов се срещна с клубове на „Армията“
Димитър Бербатов се срещна с клубове на „Армията“
В Русе пропаднаха новоизградени паркоместа
В Русе пропаднаха новоизградени паркоместа