НОВИНИ

Наказаха руски гимнастик за година заради показване на военен символ

спортна гимнастика лого
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
08:54, 18.05.2022
Чете се за: 02:27 мин.
Спорт
Слушай новината

Руският гимнастик Иван Куляк получи едногодишна забрана за участие в състезания заради показване на националния военен символ на страната на подиума при награждаване след Световната купа в Доха през март.

Дисциплинарната комисия по етика към Международния гимнастически съюз (ФИГ) отстрани състезателя за 12 месеца. Новината обявиха от пресцентъра на организацията.

Иван Куляк излезе за церемонията по награждаването с буквата Z на екипа си. Тя се използва за обозначаване на руска военна техника, участваща във инвазията в Украйна. Буквата Z се възприема и като символ в подкрепа на Русия за войната в Украйна.

Жестът на Иван Куляк беше направен, докато на подиума беше и Иля Ковтун, украински гимнастик, който спечели златото във финала на успоредка. Казахстанецът Милад Карими също беше на почетната стълбичка – на втората позиция.

Състезателят по спортна гимнастика трябва да върне медала си, но има право да обжалва санкцията в рамките на 21 дни. Той ще трябва да върне и паричната награда в размер на 500 швейцарски франка.

Случилото се стана обект на разследване от Международния гимнастически съюз, а Иван Куляк беше санкциониран от дисциплинарната комисия за нарушаване на правилата на ФИГ.

Представители на ФИГ предложиха наказание да има и за ръководителя на руската делегация Валентина Родионенко и треньора Игор Калабушкин заради поведението на спортиста. Комисията по етика обаче не наложи подобна санкция за наставниците, тъй като не са установили нарушения на правилата на ФИГ от тяхна страна. Международната федерация по гимнастика беше осъдена да заплати на двамата специалисти по 1000 франка като компенсация за разноските.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Увеличение на пенсиите с 21% от юли е договорено в коалицията, заяви Явор Божанков от БСП
Увеличение на пенсиите с 21% от юли е договорено в коалицията, заяви Явор Божанков от БСП
Помощник държавният секретар на САЩ по европейските и евразийските въпроси е на посещение в България
Помощник държавният секретар на САЩ по европейските и евразийските въпроси е на посещение в България