НОВИНИ

Напрежение между ЕК и Полша заради решение на Конституционния съд

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
20:10, 08.10.2021
Чете се за: 02:22 мин.
По света
напрежение полша заради решение конституционния съд
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Напрежение между Брюксел и Варшава. След като полският конституционен съд постанови, че някои части от договорите с ЕС са несъвместими с полската конституция и стана ясно, че Полша няма да се съобразява с тях - в Брюксел реагираха остро. И обещаха ответни реакции. Какви ще бъдат те и възможен ли Полекзит - полски вариант на Брекзит? Кореспондентът ни в Брюксел следи развитието по темата.

Кое право има предимство - европейското или полското - това е спорът, който Брюксел и Варшава водят от няколко месеца. Решението на полския конституционен съд, че части от европейското право не са съвместими с полската конституция се посрещна остро в Брюксел.

"Европейските граждани и компаниите, които имат бизнес в Полша, се нуждаят от правна сигурност, че европейските закони, включително решенията на Съда на ЕС се прилагат изцяло в Полша. Нашите договори са пределно ясни - всички решения на Съда са задължителни за националните власти, включително за националните съдилища. Европейското право има предимство пред националното право, включително пред конституционните разпоредби", заяви Ерик Мамер - говорител на Европейската комисия.

Еврокомисията ще се запознае подробно с решението на полския Конституционен съд и ще прецени какви ще бъдат следващите действия срещу Полша. Брюксел обещава, че "няма да се поколебае да използва своите правомощия съгласно договорите, за да гарантира еднакво прилагане на правото на Съюза. Берлин и Париж подкрепят действията на Еврокомисията. Френският държавен секретар по европейските въпроси нарече съдебното решение "атака срещу ЕС и поредната провокация от страна на Варшава".

Опозицията в Полша алармира, че има опасност страната да бъде изхвърлена от Европейския съюз. Доналд Туск - лидер на най-голямата полска опозиционна партия и бивш председател на Европейския съвет, призова поляците да излязат на масов протест в неделя.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Цените на горивата: От бранша очакват поскъпването да продължи
Цените на горивата: От бранша очакват поскъпването да продължи
Ще има ли глоби заради неносене на маски в училище?
Ще има ли глоби заради неносене на маски в училище?