НОВИНИ

Ще има ли глоби заради неносене на маски в училище?

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
19:58, 08.10.2021
Чете се за: 03:42 мин.
Още
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Трябват ли още ограничения в училищата или не - в гилдията са разделени, а здравното министерство се готви да издаде заповед маските в училище да станат задължителни за учителите и учениците от 5-и до 12-и клас, по предложение на главния здравен инспектор Ангел Кунчев. Маските и сега са препоръчителни, но не могат да се налагат глоби при нарушение - Елиана Димитрова събра позициите по темата.

И в момента маски в училищата задължително носят учениците от 5-и до 12-и клас, когато са в класната стая, коридорите и всички затворени помещения, обяснява заместник-директорът на 119-то училище Симеон Ангелов. Учителите също носят маски в общите помещения и в клас, когато са на по-малко от метър и половина разстояние от децата.

"Имаме насоки за работа от МОН, там мерките са препоръчителни, но една от препоръчителните мерки е маските да бъдат задължителни за учениците от 5-и до 12-и клас", заяви Симеон Ангелов, заместник-директор на 119-то СУ.

Просветното министерство обаче не може да облече в заповед задължителните маски, това може да направи само здравното. Ако то направи това, единствената разлика ще бъде, че вече ще могат да се налагат и глоби. И тук, според Симеон Ангелов, възникват проблеми, първо със санкциите от РЗИ.

"В София са почти 300 училища. Те ще трябва да работят само за това да обикалят и да санкционират. В следващия момент ученик в 5-и клас, който дори няма лична карта - него ли санкционират, родителите или директора, който не е успял да накара това тичащо дете да излезе в коридора с маска. Това би внесло много повече напрежение в нашето ежедневие", заяви Симеон Ангелов.

Според него няма смисъл от заповед за задължителни маски. Негови колеги учители обаче смятат точно обратното - задължителни маски и санкции трябва да има.

"За мен трябва да има като се прави изключение за деца с астма или не могат да дишат с маска.

Тоест трябва да е още по-строго?

Да, трябва да е строго, коментира Михалина Господинова, учител по биология в 119-то СУ.

"Аз съм съгласен с тази заповед, която ще се издаде, тъй като така ние ще можем да се предпазим и да сме по-дълго на училище.

А ако дойде проверка и ви хване без маска и трябва да платите глоба?

Аз винаги ходя с маска и съм ваксиниран също, каза Николай Николов, учител по физика в 119-то СУ.

Ако заповедта дойде, ще я изпълним, казват в училищата. Но докато това се случи учителите описват и негативите от това да са с маски.

"Някой път не ни разбират достатъчно, не ни чуват добре", заяви Чавдар Георгиев, учител по практика в ПГ по облекло в Русе.

"Губи се артикулация, емоция...", допълни Симеон Ангелов.

В момента в 119-то училище учител може да преподава без маска, ако чиновете са на два метра и половина от него, а прозорците са отворени.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Напрежение между ЕК и Полша заради решение на Конституционния съд
Напрежение между ЕК и Полша заради решение на Конституционния съд
Димитър Манолов, КТ "Подкрепа": За следващата година ни трябва нов бюджет
Димитър Манолов, КТ "Подкрепа": За следващата година ни трябва нов бюджет