НОВИНИ

Димитър Манолов, КТ "Подкрепа": За следващата година ни трябва нов бюджет

bnt avatar logo
от БНТ
19:45, 08.10.2021
Чете се за: 03:05 мин.
У нас
Слушай новината

Възможността държавата да посрещне новата година без бюджет е изключително реалистична, изрази опасения президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов в "Още от деня".

„Проблем е цялата ситуация, в която се намираме вече доста време – дотолкова, доколкото така както са разписани правилата в държавата и както е моделирана, тя не съществува нормално. Второто нещо е, че изборите ще бъдат в средата на ноември и възможността държавата да посрещне новата година без бюджет е изключително реалистична, от което следват купчина неприятности“, заяви Манолов.

Известно е, че по закон, когато няма бюджет, могат да бъдат харчени средства в размер на 1/12 от бюджета за предходната година за всеки месец. Бюджетът за тази година беше актуализиран за последните три месеца и това първо ще породи нови задължения за следващата година и второ – недостиг на средства те да бъдат покрити, добави той.

За него актуализираният бюджет е "меко казано, твърде укорим". Категоричен е, че ни трябва нов бюджет за следващата година.

"По Конституция и съобразно всички правила – проектът за бюджет трябва да се внесе от правителството и има срокове, които изтичат след две седмици. Дали служебното правителство ще вкара някакъв проект за бюджет – не мога да предскажа. Бюджетът е висшата еманация на политиката", подчерта Манолов.

Той заяви също, че в сметките на битовите потребители няма да има драматични промени. Но това, което се случва на бизнеса, ще бъде разхвърляно из другите ни сметки.

"В момента битовият потребител плаща от порядъка на 123-124 евро за мегаватчаса, което е твърде висока цена. Бизнесът до неотдавна плащаше 70-80. Сега на бизнеса му се случват страшни неща. Но през по-дългия период от време битовият потребител плащаше повече от бизнеса, посочи още президентът на КТ "Подкрепа".

Без съмнение нещата, които договориха бизнесът с енергетиката, финансите и икономиката за възможността големите потребители да сключват директни договори с производителите, трябва да бъдат използвани, заяви Манолов.

"Най-важното е чиновниците от Еврокомисията да разберат, че тази утопия, към която ни придвижват, е несъстоятелна и трябва да се прекрои. Сега сме в предзелената сделка, виждаме накъде сме. Като стигнем до нея, ще стане още по-страшно", коментира той.

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте повече теми от "Още от деня"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ще има ли глоби заради неносене на маски в училище?
Ще има ли глоби заради неносене на маски в училище?
Александър Симов: БСП трябваше да осигурява територия за диалог в НС
Александър Симов: БСП трябваше да осигурява територия за диалог в НС