НОВИНИ

Цените на горивата: От бранша очакват поскъпването да продължи

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
20:15, 08.10.2021
Чете се за: 03:27 мин.
У нас
Слушай новината

Заради поредните ценови рекорди на пазара на електрическа енергия две от големите работодателски организации заявяват, че функционирането на стопанството и на държавата вече е застрашено. Според тях редица предприятия са заплашени да спрат работа и настояват за спешни мерки, за да се гарантира функционирането на икономиката и да се ограничи инфлацията.

Междувременно горивата ще продължат да поскъпват драстично, пропан-бутанът и всички конвеционални горива ще станат луксозни, а това ще доведе и до поскъпване на всички стоки.

За една година поскъпването на бензина и дизела е в рамките на 27-28%, като за същото време цената на суровия петрол се увеличи със 100% - през октомври миналата година е била 40 долара за барел, сега е над 80% и продължава да рaсте. Освен че поскъпването на бензина и дизела ще продължи, се очаква и шоково поскъпване на пропан-бутана.

"Сега ние си говорим за 3, 5, 6 стотинки увеличение, това, което ще се случи през 2023 г., е 1.10 - 1.20 лв. върху всички горива, най-драстично ще бъде поскъпването на пропан-бутана. Това, което предвижда "зелената сделка", е 40 стотинки само увеличение на акциза, плюс още една компонента, около 80 стотинки", коментира Светослав Бенчев от Българската петролна и газова асоциация.

Прогноза: Горивата ще поскъпнат с още между 5 и 7 стотинки

Така пропан-бутанът ще се превърне в луксозно гориво, а това ще ограничи мобилността на хората, прогнозират още експертите. И не само: поскъпването на горивата ще оскъпи всички производствени и логистични процеси, а оттам ще се наблюдава и увеличение на цените на всички стоки.

Автомобилът на Георги е на газ от повече от 10 години. Преди цената за литър е била около 40 стотинки, днес надвишава 1.30 лв.

"Това за мен е ненормално, не знам на какво се дължи, но не е нормално. Ако гледаме стандарта на живот, какви са ни заплатите, това е напълно
безсмислена ситуация", коментира Георги.

И ресторантите вече усещат увеличението. Само за една седмица, бутилка пропан-бутан е скочила от 36 на 42 лв. Затова и вдигането на цените на крайните продукти е наложително,

"За момента говорим за лев до два, зависи от ястието и къде можем да варираме, но със сигурност цената ще расте нагоре. Все повече вървим натам ресторантите да станат лукс. Сами виждате, ресторантът е празен, напоследък все по-рядко сме пълни", каза Димитър Димитров, собственик на ресторант.

Все пак според експертите няма да се стигне да видим цени на горивата от 3 лв. на литър, дори стойността на барел да достигне 100 долара. Прогнозата е до края на годината е цените на горивата да скочат с още 7 - 8 стотинки. А добрата новина е, че България продължава да е с най-ниските цени в ЕС.

По темата работиха: Карина Караньотова, Станислава Христова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бойко Рашков е освободил началника на Второ РПУ в София
Бойко Рашков е освободил началника на Второ РПУ в София
Напрежение между ЕК и Полша заради решение на Конституционния съд
Напрежение между ЕК и Полша заради решение на Конституционния съд