НОВИНИ

Напрежение в парламента след ареста на Бойко Борисов (Обзор)

Десислава Маркова
от Десислава Маркова
18:20, 18.03.2022
Чете се за: 04:12 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Основна тема в парламента днес беше ареста на бившия премиер Бойко Борисов. Напрежение и словесни сблъсъци, стигна се почти до бой заради декларация на ГЕРБ. От управляващата коалиция заявиха, че вярват на разследващите органи. ГЕРБ и ДПС определиха МВР като репресивен орган.

Пленарен ден, започнал с викове "Оставка", пляскане и тропане по парламентарните банки. Стигна се почти до бой. И почивка за успокояване на страстите. Напрежението беше предизвикано от ГЕРБ, които защитиха лидера си в декларация и се заканиха всеки ден да работят за предсрочни парламентарни избори.

Снощи беше извършено покушение срещу българската демокрация .Беше направен опит да бъде разрушен един от базовите консенсуси в българското общество за отказ от политическо насилие, заяви Даниел Митов - ПГ на ГЕРБ- СДС.

Борисов е в ареста на 7-о РПУ, вътрешният министър Бойко Рашков отказа коментар (ОБЗОР)

От "Продължаваме промяната" реагираха, че не са видели неправомерни действия от страна на МВР.

Няма никой над закона. Скъпи съграждани, законност, ред и реална борба с корупцията, заради това стотици хиляди българи излизаха на протести, заради това оставихме професии, семейства, заяви Андрей Гюров от ПГ на "Продължаваме промяната".

БСП атакуваха ГЕРБ, че нямат право да викат оставка след като 12 години са извършвали покушение срещу демокрацията.

Оставка на какво викате, колеги? Вашият страх, че всеки едни от вас е съпричастен към това, което се случва, ви води до това да викате оставка, ето това... г-жо Атанасова, седнете си на мястото, остави ме да се изкажа... не ме прекъсвайте, каза Георги Свиленски от БСП.

От ДПС казаха, че няма да бъдат адвокат на бившия премиер, но поставиха за пореден път въпроса кога вътрешният министър ще отговори на въпросите им за репресии в техните райони преди изборите. Техните въпроси към Бойко Рашков само днес бяха 99.

Ние от юли 21-ва година от Рашков искаме документи, за да твърдим с факти дали има полицейщина в страната. Но не ги получаваме. Чухме и, че никой не е над закона. Цитат, да така е, цитат от Цветанов, цитат от Борисов от 2009-а, 2010-а, цитати от Промяната сега 21-ва, 22-ра нищо ново, каза Мустафа Карадайъ от ПГ на ДПС.

От "Демократична България" подкрепиха действията на МВР.

Това, което видяхме като действия от МВР, беше в рамките на съществуващите правила как се действа при неотложност, не може да се твърди, че е било репресия, каза Христо Иванов.

И от "Има такъв народ" вярват, че разследването и съдебните органи ще си свършат работата.

Наистина ли според вас в последните години, когато управляваха ГЕРБ, нямаше корупционни схеми и не са крадяха пари. Сериозно ли ми задавате този въпрос. Има ли репресия? Е, нормално е да го кажат това, заяви Тошко Йорданов от ПГ на "Има такъв народ".

Позицията на "Възраждане" е, че съдът ще каже виновен ли е Борисов.

Ако Борисов не е виновен, не виждам проблем, ще има съдебен процес и той ще докаже невинността си. Аз вярвам в българския съд, каза Костадин Костадинов от ПГ на ПП "Възраждане".

Какво ще е поведението на ГЕРБ в парламента предстои да видим.

По темата работиха: Десислава Маркова, Милена Кирова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ще убеждава ли Лойд Остин българските власти да изпратим ракети за Украйна?
Ще убеждава ли Лойд Остин българските власти да изпратим ракети за Украйна?
Политическите реакции след арестите на знакови фигури от ГЕРБ (Обзор)
Политическите реакции след арестите на знакови фигури от ГЕРБ (Обзор)