НОВИНИ

Политическите реакции след арестите на знакови фигури от ГЕРБ (Обзор)

Милена Кирова
от Милена Кирова
18:12, 18.03.2022 (обновена)
Чете се за: 04:47 мин.
У нас
Снимка: Архив/БГНЕС
Слушай новината

След ареста на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, в обръщение министър-председателя Кирил Петков заяви, че никой не е над закона. Петков също е бил разпитван вчера за разговора му с Лаура Кьовеши и за доклада на Министерството на финансите за нанесена щета на бюджета по времето, което министър на финансите е бил Владислав Горанов. Част от министрите в кабинета заявиха, че очакват пълно и обективно разследване.

След ареста на бившия, настоящия премиер направи обръщение.

Действията на МВР вчера показват, че никой не е над закона в България. Никой не трябва да изпитва страх от истината. Само без страх от недосегаемите. България наистина може да се промени.

Кирил Петков обясни, че е бил разпитван за разговора му с Лаура Кьовеши и за доклада на Министерството на финансите. И Петков, и Василев съобщиха конкретни суми, за които се твърди, че има злоупотреби.

Което показва, че част от еврофондовете, които са се оперирали по време на министър Горанов показват данни, че контрола е бил занижен. И реално когато се съчетаят няколко неща като сигнала на господин Божков, който е давал средства към господин Горанов. Господин Божков е казал, че над 60 милиона е давал лично на господин Горанов, заяви Кирил Петков.

Най-накрая се действа, което според мен е много хубава стъпка. Изглежда, че се действа по сигнала на г-н Божков и на ДФИ от миналото лято. Ако си спомняте Агенция държавна финансова инспекция установи, че има нанесена щета на бюджета в размер на 556 милиона лева заради бездействието на комисията по хазарта на пряко подчинение на господин Горанов, заяви Асен Василев.

Асен Василев отхвърли обвиненията на ГЕРБ, че арестът на Борисов е репресия.

Репресия е когато студентите ги бият зад колоните на НС. Репресия е когато оковеш човек и го държиш 5 часа да го гледат всички на площада и да го снимат. Това, което видяхте снощи - имаше ли такива кадри? Нямаше! Защо нямаше такива кадри? Защото полицията си върши работата по закон!

Асен Василев: Изглежда, че се действа по сигнала на г-н Божков и на АДФИ от миналото лято

Министър-председателят поздрави МВР и увери: арестът на Борисов не прикрива нищо.

Това е много странна опорка. Представяте ли си каква невероятна фантазия човек трябва да има да арестувате някой, за да скриете война. Това трябва да си луд, за да го кажеш.

Вицепремиерът Корнелия Нинова оцени за пореден път управлението на ГЕРБ.

За нас управлението на ГЕРБ с премиер Бойко Борисов беше задкулисие, паралелна държава и още през 2017 г. публично обявихме, че се крадат 10 млрд. лв. В последните пет години многократно внасяхме конкретни сигнали до българската прокуратура, европейската за корупция.

Министърът на правосъдието Надежда Йорданова заяви, че МВР действа в рамките на своите правомощия.

Аз очаквам всички органи в България да приложат закона по еднакъв начин, обективно, законосъобразно, да има пълно, всестранно, обективно разследване, нека да дадем време на разследващите органи да свършат своята работа.

Слави Трифонов: Бойко Борисов? Дълга история с много въпроси и малко отговори

Във Фейсбук лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов написа, че е абсолютно съгласен с министър-председателя затова, че никой не е над закона. И допълва: върховенството на закона е най-важната необходимост, за да живеем нормално. А за Бойко Борисов казва: Дълга история с много въпроси и малко отговори. Е, време е вече да разберем, завършва поста си Слави Трифонов.

АРЕСТУВАХА БОЙКО БОРИСОВ И ДРУГИ ЧЛЕНОВЕ НА ГЕРБ

По темата работиха: М. Кирова, Д. Маркова, В. Александрова, Д. Торньова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Напрежение в парламента след ареста на Бойко Борисов (Обзор)
Напрежение в парламента след ареста на Бойко Борисов (Обзор)
Радев за ареста на Борисов: Справедливостта не възтържествува - докато не се произнесе съдът
Радев за ареста на Борисов: Справедливостта не възтържествува - докато не се произнесе съдът