НОВИНИ

Напрежението в Северно Косово ескалира: Части на НАТО охраняват кметствата в размирните общини

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
20:23, 31.05.2023
Чете се за: 04:15 мин.
По света
Слушай новината

НАТО изпраща допълнително 700 военни в подкрепление на мироопазващата мисия в Косово след размириците в етнически разделената северна част.

Напрежението ескалира след избирането на етнически албанци за кметове в четири общини с преобладаващо сръбско население при активност на местния вот едва около 3-4 процента.

Към момента няма постъпило искане за увеличаване на българския контингент, посочи служебният министър на отбраната Димитър Стоянов.

Той допълни, че страната ни е организирала денонощно дежурство с цел получаване на навременна информация и последваща адекватна реакция.

Трети ден части на НАТО охраняват кметствата в размирните общини на Северно Косово. Сградите са обградени от етнически сърби, които протестират срещу избора за кметове на етнически албанци на фона на масов сръбски бойкот на местния вот през април.

В Звечан пострадаха 30 миротворци от НАТО и 52-ма сръбски демонстранти. От понеделник в кметството на Лепосавич избраният етнически албанец остава блокиран от демонстранти и охраняван от НАТО. Западът и Алиансът обвиниха Прищина, че не е предотвратила изблиците на насилие.

"Това, което можем да направим по закон и все пак да правим политика, са предсрочни избори. Това можем да направим, но не и да кажем, че тези кметове не са кметове. Международната общност прие с консенсус изборния процес и неговите резултати. Приеха тези кметове да положат клетва. Как сега оспорвате тези кметове, когато те искат да влязат в дадена сграда, която се оказва обществена", заяви премиерът на Косово Албин Курти.

Ясно посочихме пред косовските власти, че провеждането на избори е грешка в контекста на почти пълно неучастие, посочи френският президент Еманюел Макрон на международен форум по сигурността в Братислава.

"Ясно е, че косовските власти носят отговорност за настоящата ситуация, налице беше неспазване на споразумение, което беше важно и беше подписано едва преди няколко седмици", допълни президентът на Франция Еманюел Макрон.

Съединените щати изключиха Косово от военни учения под американско ръководство в Европа. Американският посланик в Прищина Джефри Ховениър призова за изтегляне на косовската полиция от общинските сгради, както и новите кметове да не изпълняват функциите си.

Посланикът на Вашингтон в Сърбия се обяви за създаване на Асоциация на сръбските общини и стъпки към нормализация от двете страни, включително Сърбия, която постави армията си в пълна бойна готовност и доближи военни части до границата.

"Балканите трябва да се успокоят. Нуждаем се от ситуация, в която всички на Балканите са готови за друго пътуване и то да бъде към Европа. Надявам се Сърбия да се фокусира ясно, те трябва да продължат този диалог и в крайна сметка да достигнат дестинацията на евроатлантическите структури", каза още Кристофър Хил, посланик на САЩ в Сърбия.

Москва изрази безусловна подкрепа за сръбската кауза и зачитане правата и интересите на косовските сърби.
Прищина поиска Международният олимпийски комитет да предприеме дисциплинарни процедури срещу сръбската тенис звезда Новак Джокович за разпалване на политическо напрежение. На турнир във Франция Джокович написа "Косово е сърцето на Сърбия" върху лещите на камера в деня на размириците в Звечан, където е отрасъл неговият баща.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Екстрадират руснак, който търси политическо убежище у нас
Екстрадират руснак, който търси политическо убежище у нас
Благотворителен концерт за спасяване на църква в столицата
Благотворителен концерт за спасяване на църква в столицата