НОВИНИ

Размразяване на преговорите: Министри на ГЕРБ няма да има в бъдещия кабинет (ОБЗОР)

Десислава Маркова
от Десислава Маркова
19:19, 31.05.2023
Чете се за: 05:22 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

На третия ден след връчването на втория мандат ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ продължиха преговорите за съставяне на редовно правителство. Двете коалиции запазиха мълчание какво обсъждат. Все пак от мандатоносителите стана ясно, че министри на ГЕРБ няма да има в евентуалния кабинет. ДПС, "Възраждане", БСП и "Има такъв народ" са против кабинет с мандата на ПП-ДБ.

Размразяването започна с политически совалки в парламента и разговори повече от 3 часа. В кабинета на председателя на Народното събрание влизаха и излизаха - Николай Денков, Мария Габриел, съпредседателите на ПП-ДБ и ключови фигури на ГЕРБ. Всички те днес избягваха медиите. Само получилият втория мандат Николай Денков разкри малко:

"Оставете ни да си свършим работата. Както обясних и преди това в изяви има два елемента. Единият е да гарантираме, че няма да има проблеми с администрацията, така че подготвяме съответния документ, който да даде спокойствие на всички, които са се притеснили. И второто е, разбира се, персоналния състав. Така, че работим и по двете. - Ще допуснете ли други партии? - Министри от ГЕРБ като министри от ГЕРБ няма да има. Това, което има е състав от който тръгнахме, както винаги съм казвал, гледаме дали може да има по-добри експерти. - Ледовете топят ли се? - Между нула и сто градуса."

Денков: Министри от ГЕРБ няма да има, предложения за експерти приемаме отвсякъде

Мария Габриел, която замрази преговорите в събота, а вчера постави условия за размразяването им, днес също беше лаконична:

"Разговорите продължават. Когато имаме какво да ви кажем, ще го кажем."

По-рано по повод на информациите, че ГЕРБ не одобряват присъствието на Асен Василев в евентуален кабинет, Денков отговори:

"Освен, че не трябва да има партийни лица, трябва да има и хора, които да си свършат работата. Не е толкова лесно да може да се намери министър на финансите, който да може да свърши работа при тези трудни обстоятелства."

Денков: Виждаме опит да бъде бламирано съставянето на правителство

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов още рано сутринта съобщи, че разговорите за правителство продължават и че той не е променил позицията си от самото начало, въпреки всичко:

"Трябва да има правителство, редовно избрано с парламентарно мнозинство, което е нормално в една парламентарна република. Това съм казал от първия ден. Говорехме за 3 месеца, за 6 месеца, експертно, от повече партии и стоя на това мнение. Днес ще се видим пак с ПП-ДБ, защото хаоса в държавата вече е тотален."

"Възраждане" предизвикаха скандал в пленарната зала.

Костадин Костадинов - лидер на "Възраждане": "Нямате морално право да сте тук, върнете мандата."

Мирослав Иванов - ПП-ДБ: "Моля, господин председател, да прекъсвате всички опити за фашистка пропаганда като тази на господин Костадинов."

Костадинов: Единственият вариант е нови избори

Според лидера на ДПС Мустафа Карадайъ правителство с мандата на ПП-ДБ, след всичко случило се е немислимо:

"Да има правителство е задължително - от кого, от рамбовци, които няколко души пак през вас медиите разбрахме, че почерпени вземат решения за саморазправа с опозицията. От рамбовци, които на свои партийни заседания не се занимават с проблемите на хората и на държавата, а се занимават как да натикат и заличат своите опоненти. Това е пълзящ фашизъм."

Карадайъ: Свидетели сме на тотален разпад на държавата

Позицията на "Има такъв народ" също е против правителство с мандата на втората политическа сила.

"Видимо тези две формации вървят към изключително уродливо правителство. Правителство, което няма да понесе нервите на българите и ще бъде изметено много бързо", каза Станислав Балабанов - ИТН.

Преди началото на парламентарния ден граждани проведоха демонстрация под надслов "Антимандат протест".

Мадлена Кирчева, протестиращ: "Тези хора изпълняват поръчки външни. Затова ние не искаме редовно правителство от този състав на парламента."

А до какво ще доведат преговорите за правителство - престои да разберем.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тодор Михалев е на 12-а позиция след фехтовката на Световната купа по модерен петобой в Анкара
Тодор Михалев е на 12-а позиция след фехтовката на Световната купа по модерен петобой в Анкара
Пендиков се яви в съда в Охрид, процесът е срещу един от биячите му
Пендиков се яви в съда в Охрид, процесът е срещу един от биячите му