НОВИНИ

Парите на държавата: До кога ще продължи бюджетната криза?

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
20:15, 31.05.2023
Чете се за: 04:35 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС/Архив
Слушай новината

Народното събрание ще разполага с десет дни, за да удължи удължаването на Закона за държавния бюджет. Това обаче е в краткосрочен план и няма да реши финансовите проблеми в държавата, категорични са експерти. Ако не бъде приет нов закон за държавния бюджет, рано или късно ще се появи недостиг на средства, казват още икономисти. Блокирана в момента е и процедурата за приемане на държавен бюджет за 2024 година.

Предлаганите решения от служебното правителство са временни и този път в тях не е заложен конкретен срок.

"С продължението на продължението на Закона за бюджета ще се осигурят плащанията от държавата към хората до приемането на Закона за държавния бюджет на Република България за 2023 г. Финансовата сметка на държавата не може повече да стои в изчакване", заяви Гълъб Донев, служебен министър-председател.

Гълъб Донев: Финансовата сметка на България не може повече да стои в изчакване

Заложени са пари за увеличение на пенсиите от 1 юли, освобождава се достъпът до фискалния резерв и сребърния фонд. Министерството на финансите ще може да използва пари от тях, но това не притеснява експертите.

"Това което прави Министерство на финансите е да се връща към нещо, което съществуваше и преди и се връща към тази единна сметка. Сребърният фонд не е сребърен фонд, когато преди години обяснявахме, че това нещо не работи, не ни слушаха, защото някой го беше видял някъде на Запад", каза Любомир Дацов, финансов експерт.

Росица Велкова: Предлагаме да се разблокират евросредствата и Сребърният фонд

Проблем обаче е липсата на възможност за теглене на нов дълг, който да покрие недостига на приходи.

"Тези решения, които в момента се правят те са временни кръпки и те просто предпазват това да имаме пълен блокаж на държавата на 11 юни. Те не решават обаче дори средносрочния въпрос затова какво ще се случва с държавния дълг, как ще се финансира дефицита, колко ще е този дефицит, какви разходи трябват, дали ще се правят инвестиции, как ще се финансират европроекти и т.н.", каза Лъчезар Богданов, главен икономист на ИПИ.

Експертите са категорични, че се намираме в бюджетна криза, реално Министерството на финансите не извършва никаква фискална политика, единствено може да харчи пари до размера на разходите в удължителния закон, за колко дълго време не е ясно. Не е ясно и какво ще се случи с бюджетната процедура за 2024 година, която вече трябваше да е започната.

Любомир Дацов: "Бюджетната криза в момента е на лице заради политическата криза, която съществува. Макар че ние имаме бюджетни проблеми през последните две години, заради политически решения, защото разходите се увеличаваха по-бързо от приходите."

Лъчезар Богданов: "Голяма каша се създаде, затова устойчивото решение в крайна сметка е да се приеме нормален, пълноценен както искате го наречете закон за държавния бюджет."

За нов бюджет настояват и синдикатите, които поставят условие в него да бъдат заложени повече социални разходи, в противен случай са готови за национална стачка.

"Няма да приемем и не могат хората да приемат действия в следващите няколко месеца, които не предвиждат увеличение на заплатите, няма такъв филм, не може да стане такова нещо", заяви Пламен Димитров, президент на КНСБ.

Утре бюджетната комисия към парламента ще разгледа на заседание двете решения за удължаване на бюджета за 2022 година.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Благотворителен концерт за спасяване на църква в столицата
Благотворителен концерт за спасяване на църква в столицата
Алкарас даде сет, но е в третия кръг на Ролан Гарос, Вавринка отпадна
Алкарас даде сет, но е в третия кръг на Ролан Гарос, Вавринка отпадна