НОВИНИ

НАСА представи жилищен модул за Марс

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
20:32, 12.04.2023
Чете се за: 03:12 мин.
Още
Слушай новината

Международния ден на авиацията и космонавтиката отбелязваме днес. На този ден през 1961 година руският космонавт Юрий Гагарин става първият човек, който полетя в Космоса и направи обиколка на Земята. По света денят ще бъде отбелязан с различни събития. А в Хюстън, Тексас, е в ход последната подготовка на специално съоръжение, което ще наподобява условията на Марс, и в което през лятото ще влязат четирима души.

Четири спални, две бани, спортна зала - всичко в минимални размери - това е част от 3D принтирано съоръжение. То се намира в центъра на НАСА в Хюстън, Тексас. Условията вътре наподобяват възможно най-много онова, което хората ще видят, когато стъпят на Марс. Космическата агенция планира такава мисия най-рано през 2030 година, но подготовката за нея е в ход. Аналогът, както му казват специалистите, които работят по него, е с обща площ 160 квадратни метра. Той ще им даде възможност да разберат какво ще се случи с първите четирима души, които стигнат до Червената планета.

"Съоръжението за изследване на здравето и поведението на екипажа беше разработено като симулатор на условията на Марс. Идеята е участниците да прекарат около година в изолация в среда, възможно най-близка до тази на Червената планета. А целта е да започнем наистина да разбираме как тези ограничения се отразяват на здравето и дейността им", каза Грейс Дъглас от НАСА.

Докато са в симулатора астронавтите ще строят, ще отглеждат растения, ще правят експерименти. Целта е да се види не само резултатът от дейността им, но и как се отразява престоят върху физиката и психиката им. Участниците влизат в симулатора през лятото.

"Освен изолацията, тясното и затворено пространство, астронавтите трябва да могат и да се напасват един към друг - така да го наречем. Когато делите малко място с още трима души, това може да ви напрегне. Ето защо имаме предвидени различни експерименти, които са за по-малко от година", заяви Сюзън Бел.

Предвид че разстоянието между Земята и Марс е много по-голямо от това до Луната например социалната динамика, а и поведението на участниците може да бъде изненадващо, казват специалистите. От НАСА пък обясняват, че са се спрели на 3D принтирането, защото планират това да е технологията, която ще се използва за "овладяване" на Космоса.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нови изисквания към кандидат-шофьорите след Великден
Нови изисквания към кандидат-шофьорите след Великден
Сдружението "Левски на левскарите" скочи на Сираков: Фестивал на лъжите
Сдружението "Левски на левскарите" скочи на Сираков: Фестивал на лъжите