НОВИНИ

След 40 години: Нови тръби за чиста питейна вода в благоевградското село Зелен дол

bnt avatar logo
от БНТ
17:43, 12.04.2023
Чете се за: 03:30 мин.
У нас
Слушай новината

В благоевградското село Зелен дол вече ще се радват на чиста питейна вода, която ще тече по нова водопреносна система. Дълбоко остарелите и амортизирани тръби, освен че създаваха проблем на жителите, непрекъснато се пукаха, и създаваха допълнителен дискомфорт и загуба на питейна вода по трасето.

В село Зелен дол живеят 50 домакинства, има и детска градина, защото е предпочитано място от млади семейства. Дългогодишен проблем обаче е старият водопровод и режимът на вода през летните месеци. След 40 години проблеми, част от хората в селото вече могат да ползват за битовите си нужди чиста вида.

"Старият водопровод е изграждан през 80-а година, по-възрастен е от мен. Сега с помощта на ВиК-Благоевград подменяме повече от километър и половина, изцяло нов водопровод, нови връзки на хората. С това се надявам, че вече няма да има загуби течове по трасето и ще подобри качеството на водата. Подмяна на тръби, водомерите ще изваждаме навън на хората", каза Александър Мановски, кмет на с. Зелен дол.

Предстои да бъдат изнесени извън къщите водомерите. По този начин ще се предотвратят евентуални кражби на вода.

Кирил Баталски: "Тръбите са изгнили, така е, нужно беше много това да се подмени. Сега ПВЦ-то си е друго, съвременна техника. Много рядко пиехме от тая вода, повече я използвахме за битови нужди. Сега вече по-друго ще е. Доживяхме и дойде и това време. За младите, ние сме по-стари, за младите да е добре. Без вода няма нищо, няма живот без вода".

Жителите на Зелен дол са предупредени за плановите спирания на водата.

Роза Костадинова: "Правят водопровода, ама и я пускат водата, много малко време я нема. Има вече нови тръби, лично при мене вече са новите. Новата тръба, хубава вода пуска".

"Главно спирането е, когато се връзва новият водопровод вече изграден. Като сега ще слагаме вече и нови кранове на всяко кръстовище, за да може да се регулира при аварии, при изграждане, строеж на къщи, за да може да не се спира на цяло село, а да се спира само на отделни райони", каза още Александър Мановски, кмет на с. Зелен дол.

Жителите на Зелен дол вече се радват на част от новата придобивка, с надеждата да има и дъжд, за да не се налага принудително да бъдат на режим летните месеци и да няма вода в новите тръби.

Репортер: Десислава Малинова

Гледайте повече теми от "България в 60 минути"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нов треньор в щаба на баскетболния Балкан Ботевград
Нов треньор в щаба на баскетболния Балкан Ботевград
Великобритания и Ирландия подадоха окончателна кандидатура за домакинство на Евро 2028
Великобритания и Ирландия подадоха окончателна кандидатура за домакинство на Евро 2028