НОВИНИ

Декларациите в НС: От заявка за възстановяване на диалогa до амбиция за самостоятелно управление (ОБЗОР)

Десислава Маркова
от Десислава Маркова
16:53, 12.04.2023 (обновена)
Чете се за: 06:42 мин.
У нас
Слушай новината

От заявка за възстановяване на политическия диалог до амбиция за самостоятелно управление. Това съдържаха традиционните за началото на всеки парламент политически декларации.

По традиция 49-ото Народно събрание беше открито от най-възрастния депутат Вежди Рашидов в присъствието на президента Румен Радев и вицепрезидента Илияна Йотова, служебния кабинет, представители на религиозните общности.

В словото си Вежди Рашидов каза, че в дните преди Възкресението Христово се моли за разум, за да се оттласне България от дъното.

"Онова, което обществото ни желае от политиците, е стабилно правителство, което да гарантира спокойствие на всички ни, да върне надеждите и усмивките, да ни даде по-добър бит и смислен живот. Останалото е просто омраза за сметка на хората... Аз ви моля, в името на единствения приоритет, който стои пред всички нас, да смирим нравите си, да наведем глава и приемем факта, че голямата политика е низ от компромиси в името на добруването на българския народ и неговото бъдеще", заяви Вежди Рашидов от ГЕРБ-СДС.

Пак по традиция депутатите се заклеха в името на република България да спазват конституцията и законите на страната.

Народните представители чуха и химните на България и Европейския съюз. После последваха политическите декларации на шестте партии, влезли в парламента. Според Десислава Атанасова от ГЕРБ-СДС в момента нито една партия не може да реши политическата криза сама.

"Ние все още нямаме самочувствието, че сме спечелили изборите. Защото много ясно виждаме, че нашата гледна точка е едно от многото в този парламент. Имаме ясното разбиране, че нашата победа няма как да се състои в проценти, числа, депутатски места. Нашата победа би била валидна единствено, ако 49-ото НС успее да възстанови базовите обществени консенсуси, да излъчи ефективно, стабилно управление и да създаде среда на взаимоотношения отвъд конфликти и скандали", заяви Десислава Атанасова.

Кирил Петков от "Продължаваме Промяната - Демократична България" каза, че ще внесат приоритетите на коалицията, сред които развитие на селското стопанство, влизане в Еврозоната и Шенген, съдебна реформа като законодателна инициатива още в първите дни от работата на парламента.

"Ако първият мандатоносител успее да формира правителство с други политически сили, това правителство може да бъде сигурно, че ние ще сме конструктивни по всички изброени политики и ще подкрепим тяхното приемане, също така може да бъде сигурно, че в цялата си сила ще се борим срещу всеки корупционен риск срещу всяко несправедливо решение, срещу всяка подмяна на интереса на българските граждани. Ако правителството не се формира с първия мандат, то ние ще предложим кабинет с втория мандат с тези приоритети", заяви Кирил Петков.

Според лидера на "Възраждане" Костадин Костадинов сред приоритетите на партията му са невъвеждане на еврото и финансова независимост, да не се вкарва държавата ни във войната в Украйна и да се предоговорят отношенията с ЕС. Коментира и евентуалното правителство.

"Не знам какво е отношението на другите сили, но те имат два варианта. Или правят общо правителство и после ги бият техните избиратели, или не правят общо правителство и после ги бие американското посолство. Разбира се, има и трети вариант за тях - да подкрепят кабинет на "Възраждане", тогава обаче се страхувам, че ще ги бият едновременно избирателите им и американското посолство", заяви Костадинов.

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ подчерта, че отново сме пред изпитание - обществото е със същото недоверие към институциите и нито една формация не може да управлява самостоятелно. Призова партиите за компромиси и да преодолеят егото си, за да няма нови предсрочни избори.

"За целта е нужен редовен кабинет с ясни приоритети и план за действие. Срокът на действие на този кабинет също трябва да е много ясен. Този кабинет трябва да подготви и предстоящите местни избори. Поставим ли под риск спокойното организиране и провеждане на местните избори, рискуваме тежки за страната ни последици", заяви Карадайъ.

Според лидера на БСП Корнелия Нинова сме в тежка политическа криза и решението на проблемите е в Народното събрание.

Корнелия Нинова, "Коалиция за България": Работещ парламент и редовно правителство - решението е в тази зала. Отговорността е на първия, на ГЕРБ. Пръв, но не достатъчен. за две години минахме през всичко - ултиматуми, проект на правителство на малцинството, проект на експертен кабинет, проект на партиен кабинет, всичко изпитахме. И нищо от това не се получи, дано да сме се поучили. От криза в криза и все по-надолу. Вече нямаме право на това, хората нямат търпение", заяви Нинова.

Заместник-председателят на ПГ на ИТН Ивайло Вълчев заяви, че ще направят всичко възможно този парламент да работи, за да бъдат разрешени кризите, които стоят пред всички български граждани.

Ивайло Вълчев: Ние от ИТН сме в този парламент, защото можем да носим отговорност

По темата работят: Елиана Димитрова, Десислава Маркова

Снимки: Десислава Кулелиева

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Съдът в Брюксел промени мярката на Ева Кайли в домашен арест
Съдът в Брюксел промени мярката на Ева Кайли в домашен арест
Сираков в атака
Сираков в атака