НОВИНИ

Наш сънародник в Испания: Болниците са препълнени, има полеви такива, но няма медицински персонал

bnt avatar logo
от БНТ
10:11, 28.03.2020
Чете се за: 01:11 мин.
Общество

Младен Стаменов - наш сънародник, който в се намира в Испания, разказа по телефона в "Денят започва с Георги Любенов" за положението и кризата в страната.

Младен Стаменов: Има над 5000 смъртни случая досега, като самите власти признават, че поради липса на тестове много починали не са тествани, така че не се водят в официалната статистика като починали от COVID-19. За вчера има над 800 смъртни случая.

Той разказа, че болниците вече са препълнени, има полеви такива, като някои работят добре, някои по-зле. Проблемът според него е, че няма достатъчно медицински персонал и дори да направят още полеви болници, няма кой да обслужва пациентите.

"Защо Испания е на второ място по зараза е трудно да се каже. Тук времето беше по-топло преди 2-3 седмици. Испания има доста връзки и с Китай, и с Италия", каза сънародникът ни. Той припомни, че преди 2-3 седмици е имало мач от Шампионската лига в Северна Италия между испански отбор и отбор от Северна Италия, където е имало хиляди запалянковци от Испания. Също така е имало масови демонстрации за 8 март, които са били подкрепени от правителството.

Стаменов разказа и за домовете за възрастни хора в Испания.

Младен Стаменов: Домовете за възрастни хора са много развити, това е един голям отрасъл, много хора предпочитат да живеят в такива домове, защото там се грижат добре за тях. Има медицински персонал, има и готвачи. Проблемът е, че болниците са абсолютно препълнени, не приемат и болните няма къде да отидат. Не идва и Бърза помощ да ги вземе.

Той каза още, че центровете за възрастни хора с открити заразени са под карантина, отцепени и никой не влиза и излиза от тях. Има специални протоколи как да се изнасят телата. Крематориумите работят по 24 часа и не смогват. Моргите са препълнени, един стадион в Мадрид е превърнат също в морга. Зимният дворец вече е изчерпал възможноста да приема нови тела.

По отношение на опита на Испания с бързите тестове, Стаменов каза, че той се свежда до това, че трябва да се внимава много от кого се купуват.

Вижте още от разговора във видеото.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Извънредното разписание на автобусите на Градския транспорт в Пловдив остава в сила до 12 април
Извънредното разписание на автобусите на Градския транспорт в Пловдив остава в сила до 12 април
Тодор Кантарджиев: Позабавихме нещата, сега е най-важна самодисциплината на българите
Тодор Кантарджиев: Позабавихме нещата, сега е най-важна самодисциплината на българите