НОВИНИ

Наследница на милиони преразпределя богатството си в австрийското общество

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
20:40, 15.01.2024 (обновена)
5804
Чете се за: 04:07 мин.
Любопитно
Слушай новината

История за границите на благородство, за късмета да си роден богат, но да искаш го да споделиш и с други.

Марлене Енгелхорн е наследница на голяма германска химическа и фармацевтична компания. След смъртта на баба си, получава голяма сума пари. Сега младата дама иска да раздаде 25 милиона евро от наследството си. И е измислила как точно да го направи!

Тя е на 31. Има германско и австрийско гражданство и е наследила много пари след смъртта на баба си - Траудл Енгелхорн-Векиато. Марлене Енгелхорн обяви, че ще даде 90% от тях или 25 милиона евро за преразпределение. От екипа ѝ не казват с колко пари ще остане Марлене. По информация на списание "Форбс" състоянието на г-жа Енгелхорн-Векиато се изчислява на 3,8 млрд евро.

"Получих цяло състояние, без да съм работила за него, а това не е честно. Такива като мен са около 1 процент в Австрия. Освен това не плащам данъци допълва Марлене. От 2008 година в страната, както и в много други европейски държави, наследените пари не се облагат. Това не ми се вижда честно", казва Марлене.

"Забелязах, че огромна част от даренията и средствата за филантропия, се намират във фондове, но никой от тях не променя системата по същество. По-скоро е въпрос на трупане на точки пред обществото или нечия съвест е заговорила. И всичко това е хубаво, но аз се интересувам от нещо повече. Интересува ме истинска промяна, което значи, че трябва да съм готова тя да засегне и мен."

"И след като политиците не си вършат работата и не разпределят благата справедливо, аз реших да свикам "Добър съвет за преразпределяне", обяснява Марлене.

Той ще бъде съставен от австрийски граждани на случаен принцип, като вече са изпратени 10 хиляди покани. Всички, които желаят да се включват в инициативата на богатата наследница могат да го направят онлайн или по телефона. Сред тях ще бъдат избрани 50 членове + още 15 като резерви. Те ще бъдат от всички австрийски провинции, от различни обществени прослойки и произход. И задачата им ще бъде да решат при кого да отидат парите на Марлене.

"Най-интересното нещо за мен от Съвета ще бъде процесът на обсъждане на въпроса за разпределението на богатството. Защото това е и мисията му. Ще ми бъде интересно да видя как се раждат идеите за какво да се дадат пари. Разбира се, дискусиите ще са при закрити врата, но ще има информация за тях онлайн."

Инициативата на Марлене се осъществява с помощта на института за проучване на общественото мнение Форсайт. Съветът ще заседава от март до юни в Залцбург. Ще бъдат осигурени всички удобства, включително и детска градина за участниците. Те ще получават по 1200 евро за всеки уикенд, в който се включат в дискусиите.

Марлене вярва, че членовете на съвета ще работят в услуга на демокрацията, и всеки трябва да бъде компенсиран подобаващо за участието си. Нямам право на вето, поверявам им наследените си пари и им гласувам доверие, обяснява Марлене. Според New York Times, Енгелхорн е част от нарастващо движение на млади милионери с леви убеждения, които настояват за по-голямо данъчно облагане на наследеното богатство.

Енгелхорн отстоява позицията, че не е демократично богатите хора да разпределят наследените милиони според личните си предпочитания и интереси.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Феновете на Берое поискаха собственикът Ернан Банато да напусне клуба
Феновете на Берое поискаха собственикът Ернан Банато да напусне клуба
Протестите в Германия: Защо местните фермери се страхуват за оцеляването на отрасъла си?
Протестите в Германия: Защо местните фермери се страхуват за оцеляването на отрасъла си?