НОВИНИ

НАТО обяви рекордни разходи за отбрана

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
20:24, 14.02.2024
Чете се за: 03:45 мин.
По света
Слушай новината

Рекордни разходи за отбрана оповести днес генералният секретар на НАТО. Йенс Столтенберг съобщи в Брюксел, че за първи път в историята на пакта 18 държави ще достигнат целта да отделят 2% от Брутния си вътрешен продукт за отбраната. Утре военните министри от алианса ще обсъждат увеличаването на военното производство и помощта за Украйна и присъединяването на Швеция към Алианса. В срещата ще участва и българският министър на отбраната Тодор Тагарев.

През 2014 година, когато Русия анексира Крим, НАТО за първи път започна да говори за значително увеличаване на разходите за отбрана и постави граница от 2% от БВП за отбрана. Десет години след това и две години след началото на войната на Русия в Украйна ръстът на инвестициите в отбрана е безпрецедентен.

“Очаквам тази година 18 държави съюзници от НАТО да изразходват 2% от брутния си вътрешен продукт за отбрана. Това е рекордна цифра. И шесткратно увеличение от 2014 г. насам, когато само три държави изпълняваха тази цел. През 2024 г. съюзниците от НАТО в Европа ще инвестират общо 380 милиарда щатски долара в отбраната. За първи път този сума възлиза на 2% от общия им БВП. Така че постигаме истински напредък”, заяви Йенс Столтенберг - генерален секретар на НАТО.

Повечето държави от Източния фланг на НАТО вече са достигнали нивото от 2% от БВП за отбрана или са близо до него, какъвто е случаят с България. За първи път от края на Студената война насам Германия също значително увеличи военните си разходи. Тази седмица федералната република започна и строителното на нов завод за боеприпаси в Долна Саксония с капацитет 200 000 артилерийски снаряда годишно.

“Хората от Долна Саксония, аз самият съм от там, имат една хубава поговорка: Добрият кон не скача по-високо, отколкото е необходимо. Посланието е, че ние надхвърлихме 2-та процента от БВП за отбрана. Дали разходите ще бъдат 2,12 или 2,02 на сто е въпрос на метод на изчисление. Но през следващите години ще трябва да направим още повече, защото след 2028 г. няма да имаме повече специален фонд за отбрана”, заяви Борис Писториус - министър на отбраната на Германия.

Съобщенията за рекордни суми за отбрана идват на фона на провокативните изказвания на Доналд Тръмп, който прикани Русия „да прави каквото си иска“ със страните от НАТО, които не изразходват достатъчно за отбрана. Столтенберг предупреди, че подобни изявления подкопават сигурността на всички държави от Алианса. Той припомни също, че Америка никога не е водила войните си сама, а винаги е разчитала на подкрепата за съюзниците от НАТО.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Георги Дерменджиев: Сервет са много добре окомплектовани, качеството и на двата отбора е еднакво
Георги Дерменджиев: Сервет са много добре окомплектовани, качеството и на двата отбора е еднакво
Монтана 2003 прекъсна негативната си серия в Адриатическата лига и надви Партизан като домакин
Монтана 2003 прекъсна негативната си серия в Адриатическата лига и надви Партизан като домакин