НОВИНИ

Рекордни разходи за отбрана оповести генералният секретар на НАТО

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
15:45, 14.02.2024
Чете се за: 02:10 мин.
Политика
Снимка: БТА
Слушай новината

Рекордни разходи за отбрана оповести днес генералният секретар на НАТО. Йенс Столтенберг съобщи в Брюксел, че за първи път в историята на пакта 18 държави ще достигнат целта да отделят 2% от Брутния си вътрешен продукт за отбраната.

Утре военните министри от Алианса ще обсъждат увеличаването на военното производство и помощта за Украйна. Българският министър на отбраната Тодор Тагарев също участва в заседанието. То се провежда дни след изявленията на бившия американски президент Доналд Тръмп, който "насърчи" Русия "да прави каквото си иска" със страните от НАТО, които не изразходват достатъчно средства за отбрана.

Йенс Столтенберг предупреди, че подобни изявления подкопават сигурността на всички държави от Алианса. Очаква се военните министри да обсъдят и присъединяването на Швеция към НАТО. Процесът се бави заради факта, че унгарският парламент все още не е ратифицирал решението.

“Очаквам тази година 18 държави от НАТО да изразходват 2% от Брутния си вътрешен продукт за отбрана. Това е рекорден брой. И шесткратно увеличение от 2014 година насам, когато само три държави изпълняваха тази цел. През 2024 г. държавите от НАТО в Европа ще инвестират общо 380 милиарда щатски долара в отбраната. За първи път този сума възлиза на 2% от общия им БВП. Така че постигаме истински напредък”, заяви Йенс Столтенберг - генерален секретар на НАТО.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Прокуратурата образува досъдебно производство по случая "Даная"
Прокуратурата образува досъдебно производство по случая "Даная"
Григор Димитров започна участието си на турнира в Ротердам с успех над Лоренцо Сонего
Григор Димитров започна участието си на турнира в Ротердам с успех над Лоренцо Сонего