НОВИНИ

НАТО: Войната в Украйна може да продължи с години

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
20:00, 28.04.2022
Чете се за: 04:37 мин.
По света
Слушай новината

Американският президент Джо Байдън поиска от Конгреса 33 милиарда долара в подкрепа на Украйна. НАТО изрази решимост да помага на Украйна, дори и ако войната продължи с години. По-рано Кремъл предупреди, че въоръжаването на Украйна създава риск за европейската сигурност и обеща твърд военен отговор на нападения срещу руска територия.

Германският Бундестаг одобри оръжейни доставки за Украйна, а от околностите на Киев генералният секретар на ООН Антониу Гутериш определи войната през 21-ви век като "абсурд".

С 586 гласа "за", 100 "против" и седем "въздържали се", долната камара на германския парламент подкрепи петиция за доставка на тежко въоръжение на Украйна. Заедно с икономическата изолация и откъсването на Русия от международните пазари, най-важният начин за спиране на руската инвазия е интензивната и ускорена доставка на ефективни оръжия и системи, включително тежко въоръжение, се казва в гласувания текст.

Джо Байдън поиска от Конгреса допълнителна помощ за Украйна в размер на 33 млрд. долара

От Япония, където е на посещение, канцлерът Олаф Шолц и домакинът Фумио Кишида обявиха решителна позиция срещу руската агресия в Украйна. Шолц приветства решението на Бундестага.

"Изразихме нашата подкрепа за американското решение да бъдат изпратени 18 гаубици и ще организираме обучение в Германия за ефективното използване на тези оръжия. С Нидерландия разработваме проект как това да стане по-ефикасно. Решихме да доставим машини "Гепард" за подпомагане на противовъздушната отбрана. Всичко това е в съответствие с решението на Бундестага, което ще продължим да изпълняваме", заяви канцлерът на Германия Олаф Шолц.

Войната в Украйна може да продължи с години, предупреди НАТО.

"Съюзниците от НАТО са готови да оказват дългосрочна подкрепа и да помогнат на Украйна в преход от съветско въоръжение към модерни оръжия и системи по стандарти на НАТО. Това ще изисква и допълнително обучение", допълни генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Западните страни открито призовават Украйна към нападения срещу руска територия, включително с оръжие, доставено от НАТО, заяви днес Москва в отговор на британски изявления, че Киев има право да поразява руските снабдителни линии.

"Киев и западните столици трябва да възприемат насериозно изявленията на нашето Министерство на отбраната, че подтикването на Украйна към удари по руска територия ще доведе до твърд отговор на Русия. И не е задължително присъствието на западни съветници в украинските центрове за вземане на решения да попречи на този отговор", добави Мария Захарова, говорител на Министерството на външните работи на Русия.

Телата на 1150 цивилни са открити в района на Киев от началото на руската инвазия, обяви полицията на украинската столица. Гостуващият в Украйна генерален секретар на ООН не скри емоционалната си реакция при обиколка в окупираните доскоро столични предградия Бородянка и Буча.

"Когато гледам тези разрушения си представям моето семейство в една от тези къщи, които са в руини и в черно. Виждам внучките ми да тичат панически, сякаш виждам част от семейството ми убито. Нашите сърца са с жертвите, нашите съболезнования за техните семейства. През 21-ви век войната не може да бъде приемлива по никакъв начин. Вижте това", каза още генералният секретар на ООН Антониу Гутериш.

Антониу Гутериш призова Русия да сътрудничи на Международния наказателен съд за разследване на евентуални военни престъпления.

БИТКАТА ЗА КИЕВ: ВИЖТЕ СПЕЦИАЛНИТЕ РЕПОРТАЖИ НА БРУНО БЕКМАН

КОНФЛИКТЪТ В УКРАЙНА: НАЙ-ВАЖНОТО, КОЕТО ТРЯБВА ДА ЗНАЕТЕ

ПЪТЯТ НА БЕЖАНЦИТЕ

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ивелина Илиева ще срещне австрийка на старта на Европейското по джудо
Ивелина Илиева ще срещне австрийка на старта на Европейското по джудо
Какви са алтернативните източници на руския газ за България?
Какви са алтернативните източници на руския газ за България?