НОВИНИ

Какви са алтернативните източници на руския газ за България?

Светозар Костадинов
от Светозар Костадинов
19:46, 28.04.2022
Чете се за: 05:20 мин.
У нас
Слушай новината

След като вече е ясно, че стратегията е готова от февруари, всъщност колко важен е интерконекторът с Гърция за енергийната ни сигурност? И какви са другите източници, които можем да използваме?

Освен че е един от малкото газопроводи, влизащи в страна ни, газовата връзка Комотини - Стара Загора може да осигури почти 100% от нуждите на страната ни. Останалите трасета, с които България има свързаност към момента, са отново от Гърция и от Румъния. Оттам можем да получаваме количества, осигурени по линия на европейската солидарност. А през газопровода ТАНАП получаваме доставките на азерски газ.

Потенциалът на газовата връзка с Гърция обаче не се изчерпва със задоволяване на българските нужди за синьо гориво. Когато терминалът за втечнен природен газ край Александруполис бъде завършен и свързан с интерконектора през следващата година, ще осигури възможност за транзит и към други страни в Централна Европа и Западните Балкани, както и до допълнително разширяване на кръга от доставчици.

Коментарите на политици и експерти след спирането на руския газ за България са, че страната ни трябва да подсигури количества до общия отговор на Европа и докато траят изпитанията по газовата връзка с Гърция.

"Държавата ще наблегне на директни договаряния и в момента по плана за действия при прекъсване на доставките има и механизъм за сътрудничество, който гарантира, че при прекъсване на доставките на една държава, всички държави да вземат отношение", каза Радослав Рибарски, председател на комисията по енергетика.

Жечо Станков от ГЕРБ напомни, че свободния капацитет по изградените газопроводи е достатъчно голям.

"Ние винаги можем да се откажем от който и да е доставчик, благодарение на цялата инфраструктура, която се изгражда през последните години", каза Жечо Станков, член на Комисията по енергетика и климат в Народното събрание.

Според енергийни експерти проблем с доставките на газ през лятото няма да има, но смятат, че трябва да се работи при извънредна ситуация.

Според Мартин Димитров от "Демократична България" енергийното министерство очевидно има план за действие, като e важно да се гарантират количествата за следващия месец.

"Трябва да се направи всичко възможно да бъдат осигурени количества газ до края на май, след това считам, че ЕК ще започне изграждането на Европейски енергиен съюз, в смисъл да договаря големи количества газ на по-благоприятни цени", заяви Мартин Димитров от "Демократична България".

От Центъра за изследване на демокрацията смятат, че на този етап пълното заместване на руския газ в Европа не е възможно.

"В момента има съществуващи пречки от наличности на втечнен газ, които да могат да бъдат привлечени от други държави, които също консумират, така че на това ниво ЕС в момента е в тежка позиция", каза Констанца Рангелова от Център за изследване на демокрацията.

Доставките от алтернативни източници за България обаче могат да се случат през интерконектора с Гърция, който ще осигури почти напълно необходимото ни количество синьо гориво.

"Развиваме 3 млрд., което е почти колкото консумацията на цяла България, имаме още резервация на други търговци, които за първи път стъпват на българския пазар", заяви Теодора Георгиева, изпълнителен директор на ICGB от българска страна.

Дотогава икономическият министър Корнелия Нинова призова за преговори с "Газпром" по настоящия договор.

"Предлагаме до тогава, до когато всичко се възстанови, да се сложи таван или да се замразят цените на газа, такива, каквито са сега по договора с "Газпром", оскъпяването, което ще дойде отгоре по алтернативни доставки, да се поеме от държавата", каза Корнелия Нинова, министър на икономиката.

Сред останалите искания са спешно приемане на закона за допълнително облагане на енергийните дружества и да се продължи помощта за бизнеса от 300 лв. на мегаватчас. На официалната си страница руското посолство обяснява модела на заплащане, който искат да наложат. При него плащането се случва в долари, както е по договор и не директно към "Газпром", а през банка посредник, която да превалутира сумата в рубли по неясен курс. Това дава възможност доставчикът на газ да поиска допълнителни суми.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
НАТО: Войната в Украйна може да продължи с години
НАТО: Войната в Украйна може да продължи с години
Масови проверки на НАП в зимните курорти
Масови проверки на НАП в зимните курорти