НОВИНИ

Навършват се 115 години от рождението на Димитър Димов

Гласът на писателя отново звучи в дома му в София

Цанка Николова
от Цанка Николова
21:44, 25.06.2024
Чете се за: 02:07 мин.
У нас
Слушай новината

Гласът на писателя Димитър Димов отново звучи в дома му в София. Така в къщата музей на писателя ще бъде отбелязана 115-ата годишнина от неговото рождение. От днес посетителите могат да го видят и в една по-различна светлина чрез изложбата "Димитър Димов като художник".

Аудиозаписът, който оглася дома на Димитър Димов, е урок по френски език, записан от самия него на домашния магнетофон през последната година от живота му.

Прочетените френски фрази съвпадат с тези върху ръкописите, които и до днес стоят на бюрото му - с типичния му почерк с наклон наляво. Заедно с цигарите му "Слънце", кибрита и очилата са непокътнати вече повече от 50 години.

Атанас Капралов, директор на Национален литературен музей: "Той просто е един полифоничен ум, който е реализиран в страшно много посоки и като писател, и като учен, и както виждате той е рисувал, а ние Националния литературен музей и къща музей "Димитър Димов" показваме винаги всеки път нови елементи от неговия разностранен талант."

Стоян Чобанов, къща-музей "Димитър Димов" в София: "Един негов съученик казва: Рисуваше и с лявата, и с дясната ръка и той вика нарисува една карикатура с лявата ръка и една с дясната и ние после ги изрежем и като ги сложим една върху друга, те се абсолютно припокриват. Представяте ли си какъв талант."

Художник, фотограф, ветеринарен лекар, писател - светът на Димитър Димов е необятен. Но в дома му са скрити много истории за неговия живот и чакат да бъдат разказани.

снимки: БГНЕС/Архив

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ангелос Харистеас пред БНТ: Гледаме много добро европейско първенство (ВИДЕО)
Ангелос Харистеас пред БНТ: Гледаме много добро европейско първенство (ВИДЕО)
Ботев Пловдив и ЦСКА 1948 спечелиха контролите си
Ботев Пловдив и ЦСКА 1948 спечелиха контролите си