НОВИНИ

Развръзката: Дългият път към свободата на Джулиан Асандж

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
19:05, 25.06.2024
Чете се за: 04:32 мин.
По света
Снимка: БТА
Слушай новината

Край на сагата с основателя на "Уикилийкс" Джулиан Асандж. След 14 години съдебно преследване австралиецът ще бъде на свобода. Това стана факт, след като той сключи сделка с американското правосъдие да се признае за виновен по обвинения за шпионаж.

Как се стигна дотук?

  • Джулиан Асандж придоби световна известност през 2010 г., четири години след създаването на сайта за разкрития "Уикилийкс". Тогава той разпространи първите разкрития за американски военни нарушения в Ирак и Афганистан. И заплаши, че ще публикува още хиляди страници секретна информация на Пентагона.
  • През 2012 г. австралиецът намери политическо убежище в посолството на Еквадор, за да се спаси от екстрадиция, поискана от Швеция и Съединените щати. Във Вашингтон Асандж е търсен по обвинения за разпространение на секретна информация.
  • Асандж прекара седем години в еквадорското посолство в Лондон и през 2019 г. беше арестуван от лондонската полиция и изпратен в най-строго охранявания затвор във Великобритания. След поредица от обжалвания на решението да бъде екстрадиран в Съединените щати, се стигна до сделката, която ще върне свободата на Асандж.

"Джулиан Асандж е свободен" - така "Уикилийкс" съобщи, че основателят на сайта за разкрития е напуснал лондонския затвор "Белмарш". В късния следобед вчера Асандж е излетял за Банкок - междинна спирка, преди да се изправи пред съд в Сайпан - столицата на Северните Мариански острови.

Във видео, заснето пред лондонския затвор, съпругата му Стела припомни, че са изминали точно 12 години, откакто Асандж влезе в посолството на Еквадор, за да поиска политическо убежище.

Стела Асандж, съпруга на Джулиан Асандж: "Вече съм уверена, че този период в нашия живот приключи. И по това време следващата седмица Джулиан ще бъде свободен."

Утре на съдебно заседание на остров Сайпан, който е територия на Съединените щати, се очаква Асандж да бъде осъден на 62 месеца затвор. Те ще му бъдат признати за излежани, тъй като прекара близо пет години в затвора в британската столица.

До сделката се стигна, след като 52-годишният Асандж се е съгласил да се признае за виновен по обвинението за заговор за получаване и разкриване на класифицирани документи за националната отбрана на САЩ. Асандж ще се върне в Австралия, придружаван от британския върховен представител в Австралия и американския посланик.

"Независимо от мнението, което хората имат за дейността на господин Асандж, делото се проточи твърде дълго. Нищо не може да бъде спечелено от продължаващото му лишаване от свобода и ние искаме той да бъде върнат у дома в Австралия", заяви Антъни Албанезе, министър-председател на Австралия.

Там вече са двете му деца и съпругата му, която съобщи, че започва кампания за набиране на средства. С тях ще бъде върната сумата от близо половин милион щатски долара, платени от австралийското правителство за полета до Австралия.

снимки: БТА/Архив

Смятан за герой и борец за свобода от едни и за престъпник - от други, случаят на Асандж е уникален.

Алън Ръсбриджър, бивш главен редактор на в. "Гардиън": "Той беше единствен по рода си, от онази порода полуактивисти, полуиздатели, полужурналисти, които използваха интернет с огромен ефект. Задействането на наказателни закони, срещу които не можеш да се защитиш, ще затвори устата на всички, които правят този вид журналистика."

Така се слага внезапен край на съдебен процес, придобил международно измерение и продължил 14 години.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Божидар Димитров - треньорът в школата на Борусия Дортмунд (ВИДЕО)
Божидар Димитров - треньорът в школата на Борусия Дортмунд (ВИДЕО)
Съдът даде ход на делото за смъртта на двамата полицаи, прегазени от автобус с мигранти в Бургас
Съдът даде ход на делото за смъртта на двамата полицаи, прегазени от автобус с мигранти в Бургас