НОВИНИ

Съдът даде ход на делото за смъртта на двамата полицаи, прегазени от автобус с мигранти в Бургас

Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ , Репортер: Давид Сукнаров
18:45, 25.06.2024
Чете се за: 02:55 мин.
У нас
Слушай новината

В Бургас започна по същество делото за смъртта на двамата полицаи, прегазени от автобус с нелегални мигранти. За тежкия инцидент от лятото на 2022 г. единственият обвиняем е сириецът Омар Аднан. Заедно с него, в съдебната зала трябваше да бъдат и част от мигрантите в автобуса, които оказа се, са изчезнали.

Нито един от мигрантите в автобуса не се яви за разпит по време на заседанието. Едни са напуснали лагера за бежанци в Харманли и са в неизвестност, а други не са открити на адресите им.

„Ние ще искаме органите на МВР и органите на ДАНС да положат необходимите усилия, тези лица да бъдат осигурени, да бъдат изслушани в съдебна зала", каза Димитър Узунов, прокурор по делото.

Единствените свидетели, които се явиха са баща и син, собственици на автокъщата, откъдето помагачът на Омар Аднан купили автобуса за превоз на мигрантите за 6000 евро.

"На нас това ни е бизнесът, ние продаваме автобуси, след това кой какво ще прави с него, ние няма как да знаем", обясни Павел Попов.

"Той го взима за рязане на части, това ми каза, повече не знам. Ако се бях усъмнил как ще го дам. Аз автобусът съм го продал за колкото струва", каза Иван Попов, собственик на автокъща в Харманли.

А защитата на Омар Аднан продължава да твърди, че сблъсъкът не е умишлен, както сочат всички доказателства на разследващите.

"Клиентът ми е направил спасителна маневра завиване надясно, поради което ще пледирам, че е действал по непредпазливост. Искал е да предотврати ПТП-то", заяви Калин Янев, адвокат на подсъдимия.

"Видимо е от всички думи, които се дават, че той умишлено ги цели и ги убива. Вярвам и се надявам, че истината ще излезе наяве. И ще си получи заслуженото", добави Анета Илиева, майка на загиналия Йордан Илиев.

"Той прави груби нарушения на правилата по ЗДвП, с превишена скорост, без задействане на спирачна система. Той предизвиква настъпилото ПТП", каза Димитър Узунов, прокурор по делото.

Делото продължава с няколко заседания през юли, когато ще бъдат разпитани още 109 свидетели по искане на защитата. Според близките на полицаите това само ще забави процеса.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Развръзката: Дългият път към свободата на Джулиан Асандж
Развръзката: Дългият път към свободата на Джулиан Асандж
Гергана Топалова дебютира с победа в квалификациите в турнирите от Големия шлем
Гергана Топалова дебютира с победа в квалификациите в турнирите от Големия шлем