НОВИНИ

Недоносеното бебе, транспортирано с линейката на "Капачки за бъдеще", е добре

bnt avatar logo
от БНТ
20:21, 31.01.2023
Чете се за: 02:12 мин.
Общество
Слушай новината

Недоносеното бебе, което беше транспортирано от Кърджали до Пловдив с линейка, закупена от инициативата "Kапачки за бъдеще", е в стабилно състояние, а лечението му продължава в неонатологията на университетската болница "„Свети Георги". Момиченцето, което тежи едва 1200 грама, е 45-ото бебе, за което мисията на екипа със специализираната линейка завършва успешно.

Парамедикът Цвятко Луджев за първи път участва в транспортирането на толкова малък пациент. По време на неговата смяна получават сигнал за новородено от Кърджали със здравословен проблем. Линейката потегля, но по средата на пътя ги отзовават, тъй като бебето получава усложнения. След няколко дни отново се връщат за малкия пациент.

"Може да кажем, че е герой това малко дете, което след усложнена ситуация, успя да се пребори и да си го транспортираме успешно тук до Пловдив", казва Луджев.

През целия път състоянието на детето е следено от неонатолог, а парамедикът настройва апаратурата.

"Това е кувьозът – херметически затворен, пуска се кислорода, следят се жизнените показатели на детето, има перфузор, който се настройва на определен час колко милиграма от определено лекарство да му се пусне. По-различно е за мен, защото малко лично го приемам – първото ми дете беше недоносено също се роди килограм и 200, трябваше около 2 месеца и то да е в кувьоз", казва Луджев.

В момента в страната има четири такива специализирани линейки, а инициативата "Капачки за бъдеще“ събира средства за пета.

До момента неонаталната линейка в Пловдив е спасила живота на 45 деца.

Репортер: Нели Ангелова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Жозеп Борел осъди насилието срещу Христиан Пендиков
Жозеп Борел осъди насилието срещу Христиан Пендиков
И това НС не изработи законов механизъм за разследване на главния прокурор
И това НС не изработи законов механизъм за разследване на главния прокурор