НОВИНИ

Недостъпна среда: Незрящ баща рискува живота си всеки ден, за да заведе детето си на градина

bnt avatar logo
от БНТ
10:17, 26.10.2021
Чете се за: 03:25 мин.
У нас
Слушай новината

Незрящ мъж ежедневно рискува живота си и този на детето си, за да го заведе на детска градина. Причината е, че тротоарите около дома му са недостъпни за пешеходци и са се превърнали в паркинг. Така пътят до най-близката спирка на градския транспорт се превръща в истинско предизвикателство за 37-годишния родител. Случаят е по зрителски сигнал и е от столичния квартал "Бояна".

37-годишният Димо Карабашев от няколко месеца живее на улица "Ралевица", в столичния квартал "Бояна". Мъжът е със 100% загуба на зрение от малък. Ежедневно води детето си на детска градина в съседен квартал, но вместо да се движи по тротоара, е принуден да го прави по платното за движение.

"Всеки ден е риск, както за моя живот, така и за този на детето ми - споделя притеснения баща - Но тези които се движат с колите за тях не е важно това."

По думите на Димо в столицата има две транспортни фирми, предлагащи превоз на хора с увреждания. Заради липсата на достатъчно автомобили обаче една от компаниите може да се ползва не повече от 3 пъти в седмицата. От другата пък не отговарят на обажданията му.

Затова е принуден да ползва градския транспорт, но за да стигне до най-близката спирка, попада на второ препятствие.

"На места, където тротоара не е хубав - там не се паркира, там и пешеходци не могат да вървят" - казва Димо Карабашев.

Мъжът разказва, че автомобили масово спират на пътното платно на съседната улица "Севастократор Калоян", на която се намира и въпросната спирка от градския транспорт. Това според него създава риск от катастрофи. Преди ден инцидентът е факт, но за щастие без пострадали.

"Трябваше да стоим около 20 минути долу, тъй като бус удря автобус на градския транспорт по линия 64, тъй като иска да мине първи, но има контейнер, който е сложен на улицата" - обяснява Димо Карабашев

Заради недостъпните тротоари и масовото паркиране върху тях потърсихме администрацията на район "Витоша". От там обещаха решение в кратки срокове.

"В най-кратки срокове ще поставим колчета, които да ограничат паркирането. Те ще бъдат полезни не само за този човек, а и за всички хора, които се движат пеша. За нас махането на колите от съществуващите тротоари е приоритет и навсякъде, където ремонтираме или имаме съществуващ, постоянно поставяме ограничители" - уверява заместник-кметът на район "Витоша" Кънчо Кънев

А до края на седмицата ремонтът на тротоара около спирката, ползвана от Димо, щял да бъде завършен, посочват още от район "Витоша". Въпреки това 37-годишният мъж възнамерява да подаде жалба в комисията за защита от дискриминация.

Репортер: Кристиян Гаров

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Меси с най-слаб шампионатен старт от 16 години
Меси с най-слаб шампионатен старт от 16 години
Дюрант поведе Нетс към успех над Уизардс
Дюрант поведе Нетс към успех над Уизардс