НОВИНИ

Недостиг на медици: В системата липсват медицински сестри, лични лекари и психиатри

Мая Димитрова
от Мая Димитрова
20:15, 29.11.2023
Чете се за: 03:00 мин.
У нас
Слушай новината

Най-сериозният недостиг в системата на здравеопазването е на медицински сестри. Това показва изследване на Съвета за икономически анализи към Министерския съвет. Почти 17 хиляди сестри са необходими, за да достигнем усреднените стойности за Европа. В момента на един лекар се пада по-малко от една сестра, а това е крайно неблагоприятно за адекватното функциониране на здравната система, се посочва в доклада. Липсват и общопрактикуващи лекари - необходими са поне още 1000, тоест с поне 25 процента да се увеличи сегашния им брой. Недостигът на психиатри е от години - в момента липсват 460 лекари с тази специалност. През 2021 година едва 11 души са специализирали психиатрия.

Трима хирурзи, рентгенолог, невролог, ендокринолог, нефролог, микробиолог - специалисти, които липсват в болницата в Разлог. Кърджали, Хасково и Благоевград са областите с най-голям недостиг на лекари.

"Ние отиваме към все по-зле и по-зле от страна на наличност на кадри", каза д-р Огнян Митев – директор на МБАЛ – Благоевград.

Броят на лекарите у нас е по-висок от средното за Европа. Но има силен дисбаланс в разпределението на медиците по места и интереса към определени специалности. Едва в шест области – София, Пловдив, Варна, Плевен, Стара Загора и Бургас - работят над половината от всички медици у нас. Около една трета от тях са в столицата.

"Ако не се вземат мерки сега, за да може да преодоляваме дефицитите постепенно, с оглед на застаряването на специалистите в сектора след 10 години проблемът ще е много по-остър", каза Ралица Симеонова-Ганева - Съвет за икономически анализи.

Критична и към този момент е ситуацията с медицинските сестри. Средно за страната една сестра отговаря за 30 пациенти. Ако няма драстична промяна в броя на новозавършилите, които остават в България, ще са необходими десетилетия, за да се компенсира настоящия недостиг.

"Справяме се с цената на повече работа с извънредни дежурства", каза д-р Огнян Митев – директор на МБАЛ – Благоевград.

"Колкото и да увеличаваме броя на приема, няма толкова желаещи", каза Илко Гетов - зам. министър на здравеопазването.

От Съвета препоръчват спешни мерки, за да се преодолеят дефицитите. Особено внимание според тях трябва да се обърне на условията на труд и по-справедлива система на заплащане.

По темата работиха: Мая Димитрова, Али Мисанков

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Монтана разгроми Бановичи в Адриатическата лига по баскетбол за жени
Монтана разгроми Бановичи в Адриатическата лига по баскетбол за жени
Хутите са позволили на екипажа на отвлечения кораб "Галакси Лийдър" да се свържат с близките си
Хутите са позволили на екипажа на отвлечения кораб "Галакси Лийдър" да се свържат с близките си