НОВИНИ

Необичайно дипломиране - да положиш Хипократова клетва онлайн

Цанка Николова
от Цанка Николова
19:14, 22.02.2021
Чете се за: 02:57 мин.
У нас
необичайно дипломиране положиш хипократова клетва онлайн
Снимка: Десислава Кулелиева, БНТ
Слушай новината

Първото предизвикателство за лекарите от випуск 2020 било именно доброволничеството в болниците в последната една година - техният опит да преборят коронавируса. Пандемията беляза и церемонията по дипломирането им. Докато пълните отличници днес успяха да положат Хипократовата клетва на живо в Аулата на Медицинския университет, то останалите се заклеха пред мониторите в домовете си.

Мария Динкова е един от деветимата пълни отличници на випуск 2020 на Медицински университет - София. Успява да облече тогата и официално да стане дипломиран лекар. Била на две, когато избрала професионалния си път.

И макар тогава да не осъзнавала напълно сериозността на лекарското призвание, то днес е напълно убедена, че това е нейната мисия. Мария е първо поколение лекар в семейството.

От месец вече е специализант в Клиниката по детска анестезиология и реанимация в "Пирогов". Гледа на пациентите като на съкровища.

"Особено в Клиниката по детска анестезиология и реанимация, те са от няколко грамови до няколко стотин килограмови, така че просто децата са съкровища и никога не съм си предствяла себе си в някоя друга област, освен да работя с деца", допълва Мария.

Според нея добрият лекар трябва да бъде много адаптивен, много отдаден и да третира пациентите си с емпатия.

На същото мнение е и Станислава Георгиева - днес не беше залата заедно с колегите си. Положи клетвата онлайн, пред монитора в дома си. Не приема ситуацията като наказание. По-скоро поглежда към него с отговорност. Не крие, че обучението през последните години е било трудно. В деня на дипломирането си обаче е щастлива, тъй като усилията й си заслужавали.

"Самото следване на всеки етап беше трудно, всеки взет изпит беше изстрадан и важното е, че се справихме. В момента съм удовлетворена и в еуфория и не мога да кажа, че мисля за трудностите", с усмивка споделя Станислава.

Решението да се занимава с медицина взима лесно - има добър пример в лицето на майка си, която е лекар с три специалности. Именно в нея намира вдъхновение.

А стимул да се развива, намира всеки ден в специалността, която е избрала - психично здраве. Колебае се между детска психиатрия и клинична психология. Смята, че особено сега след пандемията хората ще имат нужда от специалисти в тази област.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Делото за катастрофата с Милен Цветков тръгва по същество
Делото за катастрофата с Милен Цветков тръгва по същество
Правният съветник на президента: Трябва пълно разследване на трагичния инцидент с токов удар
Правният съветник на президента: Трябва пълно разследване на трагичния инцидент с токов удар