НОВИНИ

Невероятната приказка на Синер приключи с титлата на Sofia Open

Борил Гочев
от Борил Гочев
17:30, 14.11.2020
Чете се за: 01:33 мин.
Тенис
невероятната приказка синер приключи титлата sofia open

Финалът в зала "Арена Армеец" предложи тенис от много високо ниво, като в край на сметка след битка, продължила 2 часа и 17 минути, тинейджърът Яник Синер стигна до първата титла в кариерата си, надигравайки Вашек Поспишил след 6:4, 3:6, 7:6 (3).

Така, 19-годишният италианец се превърна в първия играч, роден през 2001-ва година, който триумфира в надпревара от ATP. Той се превърна и в най-младия италианец, който става шампион в Оупън ерата.

За Вашек Поспишил пък това беше трети загубен финал, като със сигурност това беше случаят, в който канадецът беше най-близо до мечтаната първа титла в кариерата му.

Синер започна агресивно и още в първия гейм имаше три точки за пробив, но Поспишил все пак поведе с 1:0.

В третата част обаче канадецът нямаше какво да стори и италианският тинейджър реализира пробив за 2:1. Сервирайки, за да затвърди аванса си, Синер отрази брейкбол и в край на смета взе аванс от 3:1.

До края на сета и двамата бяха безупречни на свое подаване, като не позволиха да се стигне до нови точки за пробив и така след 45 минути игра и 6:4, Яник Синер спечели първия сет.

Италианецът започна по страхотен начин и втората част, пробивайки още в откриващия гейм Поспишил.

В този момент обаче италианецът допусна отпускане, което доведе до моментален рибрейк, след който Вашек изравни геймовете.

След 2:2 пък грешките от ракетата на Синер рязко зачестиха и това набързо доведе нещата до 5:2 в полза на канадския тенисист.

Вдъхновен от импулса в играта си Вашек Поспишил затвори втората част след 6:3 гейма, за да изпрати финалния сблъсък в решаващ трети сет.

В неговото начало, тинейджърът Синер все още изглеждаше повлиян от събитията във втория сет, тъй като допусна изоставане от 15:40. Въпреки това, 44-ят в света демонстрира хладнокръвие и успя да се измъкне от ситуация, за поведе с 1:0.

Пробивите продължиха да липсват до 4:4, когато в деветия гейм Поспишил вкара страхотен форхенд, за да стигне до 15:30, но няколко добри първи сервиса на Синве му позволиха все пак да вземе подаването си без да се стига до точки за пробив.

При 6:5 Поспишил за втори път сервираше за оставане във финала, но допусна да се стигне до 30:30. В този момент обаче 30-годишният канадец заложи на силните си оръжия и след две хубави отигравания прати мача в решителен тайбрек.

Синер нанесе първия удар, повеждайки с 4-2 точки при смяната на полетата, след като пласира чудесен ретур в краката на Поспишил, който предизвика грешка на канадеца.

При 5-3 в своя полза, италианецът си осигури три поредни шампионски точки, след като записа страхотен уинър от форхенд.

Още при първата възможност, грешка от бекхенд на Поспишил сложи точка на спора и донесе първата титла в кариерата на 19-годишният Яник Синер.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
На ГКПП "Кулата - Промахон" и ГКПП "Илинден - Ексохи" вече не се връчват фишове
На ГКПП "Кулата - Промахон" и ГКПП "Илинден - Ексохи" вече не се връчват фишове
Аоияма с втора победа в Токио
Аоияма с втора победа в Токио