НОВИНИ

Nexo постигна споразумение с регулаторните органи в САЩ, компанията е готова да съдейства на комисията в НС (ОБЗОР)

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
20:22, 20.01.2023
Чете се за: 04:57 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Групата Nexo е постигнала споразумение с регулаторите в САЩ. Това съобщиха от компанията. В свое изявление един от собствениците - Антони Тренчев определи договорката като цялостно и окончателно решение, което слага край на спекулациите за отношенията им с институциите в САЩ.

От Nexo изпратиха писмо до временната парламентарна комисия по казуса, в което изразяват готовност да съдействат и цялата истина да излезе наяве.

От Nexo определят постигнатото с регулаторите в САЩ споразумение като историческо. Подчертават, че компанията е водеща световна институция за дигитални активи и допълват, че в постигнатото споразумение не са налице каквито и да било твърдения или обвинения, че Nexo е участвало в измама или подвеждащи търговски практики. Проблемът е , че не са имали нужната регистрация, за да предлагат продукт, който носи лихви. Според Nexo с това споразумение се прекратяват всички проверки на дейността им в Съединените щати.

"Изключително сме удовлетворени от това цялостно и окончателно решение, което еднозначно слага край на всички спекулативни твърдения относно отношенията на Nexo с регулаторните органи и институциите в САЩ. За съжаление, дори български държавни органи и институции не се посвениха и продължават да злоупотребят с американското име и реакциите във връзка с тези безобразни действия по създаването на алиби тепърва предстоят", коментира Антони Тренчев, съосновател на Nexo.

"Уверени сме, че съвсем скоро ще бъде формирана ясна, устойчива и предвидима регулаторна рамка в Съединените щати, така че Nexo и сходни компании да могат да предлагат все повече добавящи стойност продукти в съответствие със законовите и други нормативни изисквания. Така САЩ отново ще се препотвърди като световния двигател на иновациите, който от десетилетия е", коментира Коста Кънчев, съосновател на Nexo.

Комисията за ценни книжа и борси на Съединените щати публикува съобщение, в което се казва, че за да избегнат разследване на властите, основаната от българи компания ще плати 22,5 милиона долара неустойка и допълнително същият размер глоби. Публикуваха и подробен текст на споразумението, от който става ясно, че на 5 декември 2022 г. Nexo са преустановили предлагането на един от продуктите си в определени щати и постепенно премахват всички свои продукти и услуги в САЩ. Очаква се също в кратки срокове след 1 април да напуснат изцяло Съединените щати. В свой туит главният прокурор на Ню Йорк обяви, че забраняват на компанията да работи в щата за срок от пет години. Говорителят на главния прокурор Сийка Милева поздрави американските регулатори за постигнатия успех в проверката на групата Nexo.

"Работата по досъдебното производство продължава, като искам да подчертая, че то е в тясно сътрудничество с нашите чуждестранни партньори. По досъдебното производство са приобщени множество жалби от британски граждани, съдържащи твърдения, че са жертва на измами от страна на Nexo. В заключение бих искала да поздравя от името на прокуратурата на Република България американските регулаторни органи за постигнатия успех в проверката на дейността на Nexo, чиито собственици са български граждани", заяви Сийка Милева.

По-късно във Фейсбук Антони Тренчев написа, че във Великобритания има една жалба, която е частно-правен характер и предстои да бъде разгледана от съд в Лондон. От Nexo разпространиха и писмо, което са изпратили до временната парламента комисия по казуса. В него те информират депутатите за постигнатото с регулаторите в Съединените щати споразумение и подчертават, че според тях постигнатото споразумение хвърля сериозна сянка на съмнение по отношение както на отправените от българската прокуратура обвинения, така и по отношение на фриволното замесване на чуждестранни правораздавателни органи в този казус. От компанията заявяват още, че са готови да съдействат на комисията за изясняване на цялата истина.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Стартира модернизацията на жп линията София - Драгоман (обобщение)
Стартира модернизацията на жп линията София - Драгоман (обобщение)
Весела Лечева участва в откриването на Световната купа по сноуборд в Банско
Весела Лечева участва в откриването на Световната купа по сноуборд в Банско