НОВИНИ

Незаконната сеч в страната достига рекордни нива

bnt avatar logo
от БНТ
22:31, 10.11.2022
Чете се за: 02:02 мин.
У нас
Слушай новината

Зачестяват случаите на незаконно придобиване на дърва за огрев в цялата страна. За последните две седмици след направени проверки Изпълнителната агенция по горите е спряла работата в 23 сечища.

В горите на Благоевград и Кюстендил отчитат ръст на установените нарушения всеки ден. Незаконният добив в Рила, Пирин и Родопите поставя рекорди. До момента от направените над 300 000 проверки в цялата страна една трета от констатираните нарушения са за незаконна сеч.

"Последният случай беше от района на Белица, където установихме автомобил с 8 кубика иглолистни дърва, без превозен билет и съответно задържахме автомобила и дървесината. Ще бъдат наложени глоби на водача, от 5000 до 50 000 лева", обясни инж. Сашо Попов, директор на Регионалната дирекция по горите в Благоевград.

За настоящия отоплителен сезон Югозападното държавно предприятие е осигурило над 230 000 кубични метра дървесина за желаещи да се снабдят с твърдо гориво. В сравнение с миналия търсенето е било с 20% по-малко, а дървесината дори е била в излишък.

"Това за последните 5 - 6 години са най-високите нива на дърва, което населението ползва и които са предоставени от Югозападното държавно предприятие", казва инж. Юлий Сираков, главен експерт "Опазване на горските територии" към ЮЗДП-Благоевград.

А заради скъпите горива и инфлацията цената продължава да варира от 90 до 200 лева на кубичен метър.

Репортер: Али Мисанков

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Милан удължи договора на 22-годишния Пиер Калюлю до 2027 г.
Милан удължи договора на 22-годишния Пиер Калюлю до 2027 г.
Отношенията между София и Москва са в най-ниската си фаза, обявиха от МВнР
Отношенията между София и Москва са в най-ниската си фаза, обявиха от МВнР