НОВИНИ

Отношенията между София и Москва са в най-ниската си фаза, обявиха от МВнР

bnt avatar logo
от БНТ
22:14, 10.11.2022
Чете се за: 04:05 мин.
Политика
Слушай новината

От Външно министерство заявиха, че отношенията София - Москва са в най-ниската си фаза, коментирайки изявлението на говорителя на руското дипломатическо ведомство Мария Захарова след решението ни да окажем военна помощ на Украйна.

А миграционният натиск по българо-турската граница от началото на годината е безпрецедентен, обяви още заместник-министърът на външните работи Костадин Коджабашев. Турската страна оказва пълно съдействие за изясняване на инцидента, при който загина младши инспектор Петър Бъчваров.

"Турският посланик откликна с готовност на моето предложение да бъде създадена съвместна българо-турска комисия, която да работи с цел изясняване защо е възникнал този казус, какви са причините за възникването му и как такъв тип казуси да не се повтарят", заяви Коджабашев.

Относно изявлението на говорителката на руското външно министерство, българското отговори, че страната ни е суверенна държава, решенията на парламента ни не се коментират и Русия е определила България за неприятелска държава, а не обратното:

"Изявлението напълно се вписва в пропагандната риторика на Руската федерация и в този смисъл не представлява абсолютно никаква изненада със своите послания. Двустранните отношения действително са в най-ниската си фаза - по същество всякакво сътрудничество де факто е прекратено, но това се дължи на започната от Русия война, която е в нарушение на Устава на ООН, на международното право и застрашава сигурността не само в региона, не само в Европа, но и в целия свят", каза зам.-министър Коджабашев.

България ще продължи да работи за убеждаване на Нидерландия, че сме готови за Шенген. Опитите ни продължават по-малко от месец, преди ключово гласуване на Съвета на ЕС и след като Европейската комисия вече обяви, че сме готови.

Нидерландия блокира България и Румъния за Шенген по вътрешнополитически причини

Външно министерство следи внимателно и ситуацията в Република Северна Македония, където специално приет закон ще забрани българските клубове. Те ще трябва да се преименуват, но България ще застане зад тях.

"Тези клубове ще имат възможността или да сменят имената си, или да тръгнат да търсят правата си по съдебен път. Българската държава ще ги подкрепи и в двата случая", заяви Желязко Радуков, дирекция "Югоизточна Европа", МВнР.

Външният министър на югозападната ни съседка Буяр Османи обеща да даде закона на Венецианската комисия за становище, но решенията й са само съвещателни. Освен това законът вече е приет, напомниха от Външно.

А по-късно Конституционният съд на Република Северна Македония съобщи, че образува дело относно статута и дейността на двата ни частни клуба там - "Иван Михайлов" в Битоля и "Цар Борис Трети" в Охрид. Сигналите са от крайнолявата, радикална, проруска партия "Левица" и адвокат Тони Менкиновски.

Конституционният съд на Северна Македония образува дело за българските клубове

И в двата сигнала се твърди, че правилникът и дейността на клубовете са насочени срещу конституционния ред на страната, насаждат национална и верска омраза и нетърпимост. Опозиционната ВМРО-ДПМНЕ призова клубовете да бъдат затворени веднага.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Незаконната сеч в страната достига рекордни нива
Незаконната сеч в страната достига рекордни нива
Градски автобус в Пловдив е със счупено стъкло след поредна вандалска проява
Градски автобус в Пловдив е със счупено стъкло след поредна вандалска проява