НОВИНИ

Кой с кого - има ли шансове за редовен кабинет в рамките на 48-ия парламент?

Милена Кирова
от Милена Кирова
21:45, 10.11.2022
Чете се за: 05:10 мин.
У нас
Снимка: Архив/БГНЕС
Слушай новината

Какви са шансовете за съставяне на кабинет след проведените срещи между партиите? Според лидера на ГЕРБ Бойко Борисов на базата на програма и съгласие по политики, може да се направи кабинет с кратък мандат. Останалите партии също вярват, че може да се състави кабинет, но не отстъпват от червените си линии.

Бойко Борисов оцени високо срещите по политики в Народното събрание. Определи парламента като работещ с големи мнозинства по много теми.

"За първи, втори, трети мандат трябва да се благодари на президента Радев, че проявява мъдрост и добронамереност да състави правителство и на базата на един такъв документ, подобна декларация или програма може да се направи правителство с кратък мандат до лятото, до местните избори или хикс месеци, да мине зимата, да има парламент по време на войната. И на кой на мандата ще стъпим - най-вероятно е някой трети мандат, но вече с договорености по точно тези политики", коментира той.

БНТ: Трети мандат с премиер Стефан Янев ли?

Бойко Борисов: Всяка дума, казана повече, разваля магията на това да стигнем до общ резултат.

"Продължаваме Промяната" за пореден път повториха, че първата политическа сила трябва да понесе отговорността за кабинет.

"Ние сме винаги водени от принципа да решаваме проблемите на хората и затова толкова искаме за този бюджет. Второ: да си спазваме обещанията. Няма как с тези предизборни обещания да подкрепим правителство, в което ГЕРБ е участник в първи, втори или трети мандат", коментира Кирил Петков.

Асен Василев: БСП не са потенциален коалиционен партньор за "Продължаваме промяната"

Румен Гечев: ПП са ни обидени заради хартиената бюлетина, а няма място за обиди

Останалите партии вярват, че може да се състави кабинет.

Костадин Костадинов - председател на "Възраждане": Правителство може да бъде съставено, само че няма да издържи дълго, защото ще бъде плод на много сериозен политически компромис и няма да издържи след края на зимата.

Корнелия Нинова - председател на БСП: Ние вярваме, че може да се състави правителство. Не вярваме на господин Борисов. Първи мандат на ГЕРБ - да казват какво ще правят. Без нас! Втори мандат на ПП - ще се отзовем, третия - има думата президентът.

Христо Иванов - съпредседател на "Демократична България": Има много начини да се маскира реалната същност на едно управление и когато разсъждаваме върху третия мандат, наистина трябва да сме особено чувствителни на тази тема.

Стефан Янев - председател на "Български възход": Това говорене за третия мандат вече го има, не може да го отричаме и да кажем: "ние не участваме" или "не сме готови" или напротив: "имаме план, имаме стратегия как бихме провели разговорите ако този мандат дойде при нас".

Лидерът на ГЕРБ заяви, че е възмутен от изказването на служебния енергиен министър пред парламента вчера.

"Говори за престъпления, вие разбирате ли, че ако това, което говори той, е проверено и е истина, това значи, че лидерите на тази партия, ако разбира се не кажат, че Сашо Кеша е виновен, ще имат проблем? И той го казва: "Кирил Петков е купувал природен газ с 30% по-скъпо", каза Бойко Борисов.

От своя страна Кирил Петков определи поведението на Борисов като безумно.

"От една страна казваше, че му иска оставката, от втора страна вдигаше опорките на Делян Добрев, а от трета страна следващата седмица имаме среща с него в българския съд, където ние го съдим за половин милион точно по тези казуси", коментира Петков.

А енергийният министър Росен Христов е бил на разпит в Националното следствие за доставките на газ от април досега след спирането на синьото гориво от "Газпром".

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Градски автобус в Пловдив е със счупено стъкло след поредна вандалска проява
Градски автобус в Пловдив е със счупено стъкло след поредна вандалска проява
Ювентус се измъчи, за да победи последния
Ювентус се измъчи, за да победи последния