НОВИНИ

Николай Денков: Не можем да подкрепим първия мандат, но може да се търсят решения за втория мандат

bnt avatar logo
от БНТ
18:43, 12.05.2023
Чете се за: 03:42 мин.
Политика
Слушай новината

Срещата на лидерите на "Продължаваме Промяната" - "Демократична България" с номинираната за премиер от ГЕРБ-СДС Мария Габриел е била много полезна в няколко отношения. Това каза в "Още от деня" академик Николай Денков от ПП-ДБ след като приключиха разговорите.

"Видя се това, че имаме общи приоритети и цели, но се видя и ясно, че дали те могат да бъдат постигнати по начина, по който предлага ГЕРБ, е напълно неясно. Основният проблем е, че липсва доверие между двете политически сили и има причина за тази липса на доверие", каза Денков.

Мария Габриел към ПП-ДБ: Ключовата дума е диалог, само с него може да се гради доверие между партньори

Липсата на доверие е даденият пример от днес, че не е спазено джентълменското споразумение да бъде избран председател на правната комисия. За Денков друг пример са дебатите по управленската програма, която в единия ден всичко по нея е било наред, на втория ден от ГЕРБ са казали, че не е достатъчно добра, а на третия ден са я пратили до други политически сили, все едно е обща. Заяви, че за да се изгради доверие, трябва да се мине през много стъпки.

Каза обаче, че след днешната среща е останал с впечатление, че от ГЕРБ-СДС са готови да спазват джентълменското споразумение.

Според Денков за парламентарно взаимодействие може да се говори само по гласуването на законите и всичко свързано с решенията на МС, но това не означава общо правителство.

"За момента нямаме промяна по нашето решение. Поехме като ангажимент с информацията от днес да минем през нашите национални съвети. Но се съмнявам, че би могло да се вземе бързо решение, което да променим това, което имаме в момента. Но трябва да стоим отворени в търсене на решения в рамките на нашите ограничения. Не можем да подкрепим първия мандат това е ясно, но може да се търсят решения по втория мандат", каза академик Денков.

По думите му в момента изцяло е топката в полето на ГЕРБ, които имат първия мандат.

От ПП-ДБ имат готовност, ако решат да търсят развитие, да го търсят във втория мандат.

По казуса "Гешев" заяви, че само за няколко дни Иван Гешев, който досега е бил всесилен и недосегаем, сега всички са се отрекли от него.

"Това, което е важно е, не просто да се смени единия главен прокурор с друго лице, което има същите характеристики, а да се проведе дълбока реформа, което изисква и промяна в няколко закона, а и промяна в Конституцията", каза Денков.

Все пак определи искането за отстраняване на главния прокурор като "добра първа стъпка, но закъсняла с три години".

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте повече от "Още от деня"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Антон Ризов завърши 39-и във финала 10 метра стрелба с пушка в Баку
Антон Ризов завърши 39-и във финала 10 метра стрелба с пушка в Баку
Три олимпийски шампионки по карате ще участват в тренировъчен семинар в София
Три олимпийски шампионки по карате ще участват в тренировъчен семинар в София