НОВИНИ

Кои са кандидатите за президент на Турция и какво предлагат?

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
16:48, 12.05.2023
Чете се за: 07:50 мин.
По света
Слушай новината

Два дни остават до президентските и парламентарни избори в Турция - най-голямото предизвикателство за президента Реджеп Ердоган от над 20-годишното му управление.

В неделя турците ще решат бъдещето на страната си само три месеца след опустошителното земетресение на 6 февруари, което отне живота на над 50 000 души, а близо 6 милиона останаха без домове в Турция и Северна Сирия. Вотът се провежда и на фона на сериозна икономическа криза.

Трима са кандидатите за президент. Основната битка е между настоящия държавен глава Реджеп Ердоган и Кемал Кълъчдароглу - лидера на Народнорепубликанската партия. Зад неговата кандидатура стои обединение от 6 опозиционни партии.

Вчера в последните дни от кампанията от надпреварата отпадна Мухарем Индже - лидер на Партията на родината, който щеше да откъсне гласове от тези за Кълъчдароглу. За президент се кандидатира и Синан Оган, представител на крайнодесния Алианс АТА.

Три алианса се очаква да преминат 7-процентовата бариера за турския парламент - Народния Алианс начело с Реджеп Ердоган, в който влизат управляващата Партия на справедливостта и развитието и Партия на националистическото действие на Девлет Бахчели, както и още две партии. Вторият е Националният алианс - обединение на 6 партии, заради което е наричан "Масата на 6-те", които издигнаха Кълъчдароглу за кандидат за президент. Третият е левият Алианс на труда и свободата.

Проучванията на общественото мнение показват, че коалицията начело с Ердоган ще спечели изборите, но ще изгуби мнозинството си в Меджлиса. Очаква се рекордна избирателна активност, но 1 милион души от засегнатите от земетресението райони няма да могат да гласуват.

Кандидатът на опозицията Кемал Кълъчдароглу води в проучванията за президентския вот.

Кои са кандидатите и какво предлагат?

"Готови ли сме за 14 май? Готови ли сме за смазваща победа?", казва Реджеп Ердоган - президент на Турция.

Реджеп Ердоган от 20 години пише правилата на турската политика. 69-годишният президент се издига до върха, след като основава Партията на справедливостта и развитието в момент, подобен на сегашния - след период на инфлация и след опустошителното земетресение от 1999 г. 11 години е премиер, а после вече като президент увеличава правомощията си, като трансформира страната в президентска република. Контролът на Ердоган върху политиката, държавната администрация и съдебната власт не е съпоставим с този на никой друг турски лидер през последните 100 години.

Затвърждава хватката си върху властта след неуспешния опит за преврат от 2016 г., отдалечава Турция от светската визия на основателя ѝ Кемал Ататюрк и я превръща в по-консервативна, обърната към Исляма и към Изтока, вместо към Запада. Сега обаче първите години от управлението му, белязани от икономически бум, са в миналото - инфлацията е 50%, но неофициално цената на живота се е повишила със 100%. Натрупано е и недоволство за закъснелия отговор на земетресението от февруари, както и за заобикалянето на регулации, които доведоха до срутване на сгради.

Сега Ердоган обещава на турците безплатен природен газ, социални придобивки и роля на геополитическа сцена.

"Искат да превърната родината си в джунгла за терористични организации, които са направлявани от ръцете на империалисти. Проблемът им не е с нас като партия, а с Турция, с турската нация и турските постижения", казва Ердоган.

Наричат го Кемал Ганди заради спокойния му и благ характер.

Кемал Кълъчдароглу не беше сред фаворитите за кандидат на опозиционното обединение от 6 партии. 74-годишният лидер на партията на Кемал Ататюрк е известен като антикорупционен бюрократ, носи прякора "демократичния чичо".

През 2017 г. тръгва на поход пеша от Анкара до Истанбул под мотото - "Адалет" или "Справедливост" и протестира срещу хилядите арести, последвали неуспешния опит за преврат срещу Ердоган. Обещава да върне Турция обратно към парламентаризма, върховенството на закона, свободата на словото и разделението на властите.

"Като ръководители на политическите партии от Националния алианс договорихме пътна карта за преход към силна парламентарна система", казва Кълъчдароглу.

Проверка на факти: Отправя ли териториални провокации към България основният опонент на Ердоган?

В предизборната кампания Кълъчдароглу отправи 3-минутно послание, фокусирано върху произхода му от религиозната общност алевити. Думите му в защита на малцинствата бяха гледани от над 3 милиона души. Обещава да не забранява консервативното ислямско облекло за младите жени. Подкрепят го популярните кметове на Истанбул и Анкара - Екрем Имамоглу и Мансур Яваш, и обещава, ако спечели, те да са вицепрезиденти. Подкрепен е и от прокюрдската партия, която се очаква да е трета сила в Меджлиса. Предпочитан от Съединените щати и европейските държави, опозиционният кандидат обещава да възобнови преговорите за членство в Европейския съюз, но пък и да запази близките отношения с Русия.

Третият кандидат в надпреварата Мухарем Индже беше остро критикуван, че ще откъсне гласове от опозицията. 58-годишният Индже е кандидат на основаната от него Партия на родината. Популярен е най-вече сред младите - а на този вот право на гласа имат 6 милиона младежи, които навършват пълнолетие и през живота си не познават друг лидер освен Ердоган.

"Ще гласувам за Мухарем Индже, защото е ангажиран с младите, иска да ни отвори пътя. В другите държави младите са посетили поне 15 държави до навършване на пълнолетие, а ние едва отиваме до центъра на Кашъмпаша. Таийп Ердоган е от Кашъмпаша, аз също съм Таийп, но този президент дори не се грижи за собствения си квартал", каза Таийп Сеняз.

Ако се стигне до втори тур, се очаква гласовете за Индже да се прелеят към Кълъчдароглу.

Снимки: БГНЕС

Последният кандидат Синан Оган има най-малка подкрепа. Кандидатира се от алианс на малка ултранационалистически партии. Бил е част от Партия на националистическото действие. Сега обещава твърдя политика спрямо Гърция и специално внимание към тюркските държави - Азербайджан, Казахстан, Киргизстан и Узбекистан.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Районният съд в Констанца не освободи задържаните български риболовни кораби
Районният съд в Констанца не освободи задържаните български риболовни кораби
Мними майстори мамят възрастни хора в Разградско с ремонти на покриви и улуци
Мними майстори мамят възрастни хора в Разградско с ремонти на покриви и улуци