НОВИНИ

Мария Габриел към ПП-ДБ: Ключовата дума е диалог, само с него може да се гради доверие между партньори

Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
16:57, 12.05.2023
Чете се за: 05:52 мин.
У нас
Слушай новината

Остър тон между първите две политически сили - ГЕРБ-СДС и "Продължаваме Промяната" - "Демократична България" по време на срещата им днес следобeд в парламента. Близо час след началото към разговорите се присъединиха лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов и председателят на парламента Росен Желязков.

Вижте и още в обзора на Ирина Цонева.

Габриел благодари на ПП-ДБ, че срещата се състои. Ключовата дума е диалог, само с него може да се гради доверие между партньори, каквото вярвам, че очакват българските граждани. За да се случи каквото и да било, България има нужда от работещо правителство, заяви Мария Габриел.

Тя призова за екип, в който решенията не се спускат, а се взимат съвместно. Нужно е стабилизиране на публичните финанси и приемане на Бюджет 2023. Търсим основа за работещо проевропейско правителство, оставаме отворени за диалог, каза Габриел.

Тя повтори ангажимента си правосъдният министър да поиска от ВСС освобождаването на главния прокурор Иван Гешев. Това би било важна крачка, заявка за пълна правосъдна реформа. Нужно е да засилим усещането за справедливост у българските граждани, допълни Габриел.

Акцентира и върху важността от овладяване на инфлацията, енергийната сигурност, приемането на България в еврозоната, преодоляване на двугодишното забавяне по европейските програми, сигурността на гражданите - борба с битовата престъпност, войната по пътищата, модернизация на армията и др.

По думите ѝ между двете коалиции има много теми с допирни точки. Виждам възможност за екип "България", с ангажимент към българите в страната и извън нея. Моят призив е да излезем извън порочния кръг, заяви Мария Габриел.

Кирил Петков заяви, че са запознати с 10-те точки, предложени от Мария Габриел. Призова за задълбочен диалог по някои от точките.

Атанас Атанасов попита каква ще е политиката на бъдещо нейно правителство по отношение на военната помощ за Украйна. Габриел отговори, че държи на пълна солидарност с Украйна.

Десислава Атанасова заяви, че в комисията по отбрана ще бъде изслушан министърът на отбраната по отношение изпълнението на решението на НС за военна помощ за Украйна.

Христо Иванов заяви, че големият проблем е, че се ерозира доверието у хората, виждайки беззаконие и корупция. Радвам се, че направихте смели заявки, подхождаме към тях с внимание. Иванов изрази надежда, че ще се говори за съществена реална промяна в Прокуратурата, а не един да бъде сменен с друг. Въпросът е не да сменим една фасада с друга, а да има промяна в дълбочина, заяви Христо Иванов.

Попита какви са намеренията на ГЕРБ-СДС за промяна в Конституцията.

Габриел заяви, че правила и прозрачност са ключови думи. За мен е важно да продължим да говорим за конституционна реформа, но трябва да излезем от порочния кръг. Вие сте фин познавач на съдебната реформа, затова търсим подкрепа, за да може да се осъществи, защото тя не може да се осъществи от една политическа сила, заяви кандидатът за премиер на ГЕРБ-СДС.

Асен Василев коментира, че дълги години средствата са отивали при малък на брой хора. Ние ползвахме европейския модел, за да може всички хора и фирми да имат достъп достъп до евросредства. Попита какви действия би предприела по отношение на Пловдивския панаир, за да остане собственост на държавата.

Габриел заяви, че не би толерирала никакви корупционни практики. Не мисля, че един човек трябва да казва какво да се случва. Важно е да има уважение, би ми се искало да запазим добрия тон, заяви Габриел.

Последва размяна на реплики между двете преговарящи групи, основно по темата за бюджетния дефицит.

Владислав Панев акцентира, че цената на електроенергията пада, което връща сектора в неизгодна позиция, а страната се превръща в нетен вносител на електроенергия.

Вчера Мария Габриел, заедно с представители на ГЕРБ-СДС, водиха разговори с ДПС, БСП и "Има такъв народ", на които бяха представени 10-те основни приоритета на бъдещ кабинет.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че по-лошо от 2 години служебни правителства няма. За дни, по думите му, България може да поеме по пътя на просперитет и развитие.

Нашият голям проблем е, че си нямаме доверие. За да имаме доверие, е да спазваме първите си договорки, коментира Кирил Петков.

В търсене на подкрепа: Мария Габриел се срещна с партиите в НС, ПП-ДБ не отидоха

Първата заявка, която Габриел направи, ако оглави кабинет, е да поиска оставката на главния прокурор Иван Гешев.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Културни мостове: Специално интервю с директора на литературния музей в Сараево
Културни мостове: Специално интервю с директора на литературния музей в Сараево
Районният съд в Констанца не освободи задържаните български риболовни кораби
Районният съд в Констанца не освободи задържаните български риболовни кораби