НОВИНИ

Норвегия се отказва от ваксината на "Астра Зенека"

норвегия отказва ваксината астра зенека
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
21:52, 12.05.2021
Чете се за: 01:40 мин.
По света
Слушай новината

Ваксината на "Астра Зенека" срещу COVID-19 няма да се използва в норвежката програма за ваксинация срещу коронавирус. Премиерът Ерна Солберг обяви това на пресконференция.

"Ваксината на"Астра Зенека" е напълно изключена от програмата за ваксинация", каза тя. Обясни, че ще бъде взето отделно решение по отношение на ваксината "Янсен". "Правителството иска тази ваксина на склад, ако са необходими повече лекарства в случай на сериозно огнище", каза Солбърг.

Използването на ваксината на "Астра Зенека" е спряно в Норвегия на 11 март след съобщения за кръвни съсиреци и нарушения на кръвосъсирването при ваксинирани хора.

Както министър-председателят каза още на пресконференцията, на младежи на възраст от 18 до 24 години ще бъдат предложени ваксинации по-рано, отколкото се смяташе досега - с жителите на страната на възраст от 40 до 44 години. Това се дължи на факта, че младите хора са по-благоприятни за разпространението на инфекцията и че сред тази група в Норвегия има най-много случаи. Последна ще бъде ваксинирана възрастовата група от 25 до 39 години.

Правителството планира всички граждани на възраст над 18 години да получат първа доза от ваксината в края на юли или началото на август. В момента около 1,5 милиона норвежци са получили първата ваксина, около 500 000 са напълно ваксинирани.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ЦСКА разби Лудогорец на "Армията" и даде шампионска заявка за догодина (ВИДЕО)
ЦСКА разби Лудогорец на "Армията" и даде шампионска заявка за догодина (ВИДЕО)
"Гласът на Бизнеса": Как малка семейна фирма стигна до големите пазари за ток
"Гласът на Бизнеса": Как малка семейна фирма стигна до големите пазари за ток