НОВИНИ

Нов препарат с нано сребро улеснява дезинфекцията в болнични заведения и триажни зони

нов препарат нано сребро улеснява дезинфекцията болнични заведения триажни зони
bnt avatar logo
от БНТ
10:08, 17.12.2021
Чете се за: 01:57 мин.
Още
Слушай новината

Иновативен биоцид за дезинфекция на въздуха и различни повърхности, създаден на базата на нано сребро, беше представен на събитие на Българската асоциация по микробиология, организирано от председателя ѝ проф. Тодор Кантарджиев.

Продуктът показва висока ефективност не само срещу бактерии, гъби и спори, но също и срещу разпространението на COVID-19. Той може да бъде използван за всички болнични помещения, операционни зали, родилни отделения, ковид зони, триажни зони и линейки. Със същия успех с нано сребро могат да се обработват и тъкани: например медицински маски, престилки и облекла.

Това, което го прави уникален в сравнение със сега съществуващите бактерициди, е, че е достатъчно да се използва веднъж на 30 дни.

Специална 3D машина с ултразвукова мембранна технология автоматично прави фина мъгла от нано сребро, която равномерно се разпространява в цялото дезинфекцирано помещение. Чрез наносребърната мъгла се дезинфекцират 100% от повърхностите и предметите от всички страни в цялото помещение, а това гарантира и дългосрочната ефективност на биологичния препарат.

Биоцидът от нано сребро може да се окаже много ефективен в борбата срещу вътреболничните инфекции, които засягат между 4 и 10% от хоспитализираните пациенти в развитите страни. В България този процент е още по-висок, като най-често се наблюдава в отделенията по реанимация и е причина за смърт в 10% от случаите (според европейската статистика).

Иновативният биоцид за дезинфекция представлява колоиден разтвор в дейонизирана вода на активно вещество - частици нано сребро с големина<35nm като среброто в разтвора е 1,9%. Продуктът е преминал изследвания и изпитания в „Национален център по заразни и паразитни болести”, доказваши неговата ефективност върху бактериални и гъбични щамове, както и COVID-19.

Сред лечебните заведения, които вече използват иновативната технология за дезинфекция в своите операционни блокове, са СБАЛ по детски болести „проф. д-р Иван Митев” ЕАД, гр. София, УМБАЛ „Св. Георги”, гр. Пловдив, МБАЛ Търговище и др.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Компенсации за битовите клиенти на природен газ поиска омбудсманът от премиера Кирил Петков
Компенсации за битовите клиенти на природен газ поиска омбудсманът от премиера Кирил Петков
Онлайн каталог с над 10 500 безплатни електронни уроци създадоха от МОН
Онлайн каталог с над 10 500 безплатни електронни уроци създадоха от МОН