НОВИНИ

Нова серия заплахи в училища в София, Варна, Бургас и Ямбол

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
10:40, 29.03.2023 (обновена)
Чете се за: 05:22 мин.
У нас
Слушай новината

Нова серия бомбени заплахи са отправени в училища в София, Варна, Бургас и Ямбол.

Около 10.05 тази сутрин около 30 училища в София са получили заплашителния имейл, в който се твърди, че в учебното заведение има поставено взривно устройство. Сред училищата, получили заплахи в София, е и Финансово стопанската гимназия. Тук няма ученици, тъй като вчера също е имало такова писмо и те са евакуирани от вчера до 11.35 днес. Директорката беше в районното управление на МВР, за да дава показания.

Училища, като 119-о и 32-о, които вчера са били евакуирани заради заплахи, днес няма да правят евакуация, защото са били затворени за 24 часа, всичко е проверено и няма как някой да проникне в училищата и да постави взрив.

В Бургас сигнали за поставени взривни устройства са подадени в две училища - Руската гимназия и ОУ “Александър Георгиев Коджакафалията”. Учениците са евакуирани.

Заплашителният сигнал в ОУ “Александър Георгиев Коджакафалията” е получен около 8.30 часа. Заместник-директорът на училището е призовал по уредбата всички да напуснат сградата. Децата са отведени на достатъчно голямо разстояние, откъдето родителите да ги вземат.

Вторият сигнал е в Руската гимназия около 10.30 ч. сутринта. Включена е системата за аварии и учениците са изведени навън.

Заради бързината, заради която е трябвало да излязат, голяма част от раниците и личните вещи на децата са останали вътре, а сградата ще остане запечатана от полицията до утре.

"Всичко е в стаите - само якета и обувки са си взели децата. Просто мисля, че това е по-важно - да излезем възможно най-бързо", каза учителката Веселина Георгиева.

"Това пречи на учебния процес, това не е окей да се случва във всяко едно училище. Трябва някакви мерки да се направят. За съжаление това е някаква доза стрес за всички ни - както за госпожите, така и за директорите. Не е особено приятно да се случват такива неща", смята ученикът Аксел Мартинов.

"Притесняват се. По-малките със сигурност. Обясняваме им, но като се случи тази евакуация със сигурност не е добре за тях", каза Михаела, майка на дете от училището.

Оказа се, че и Компютърната гимназия в Бургас вчера е получила такъв имейл, но той е попаднал в спама. Днес е евакуирано общежитието.

Снимки: БТА

Във Варна 18 училища днес получиха заплашителни имейли. Този път подателят и съдържанието са различни. Заплахата не е за поставено взривно устройство, а за това, че в училищата ще се стреля.

Във всички учебни заведения, които са получили заплашителен имейл, през целия ден ще има засилено полицейско присъствие, заявиха от Областната дирекция на полицията във Варна. Учебният процес не е преустановен.

Заплашителни имейли са получени и в осем начални и основни училища в Ямбол тази сутрин. Сигналът е получен около 10 часа. Учебният процес там е преустановен. Служители на ОДМВР-Ямбол проверяват оградите на осемте училища за наличие на взривни вещества.

Всичко е минало без паника, тъй като вчера ръководството е разиграло системата за извеждане на ученици при евакуация.

"Нямаше паника при евакуацията. В 10:20 всички ученици бяха извън сградата. Уведомихме родителите, но малките деца не разбират какво се случва и имаше разплакани деца, много неприятна ситуация и днес децата няма да са на училище", каза Илиана Бицова, директор на ОУ “Петко Рачов Славейков” Ямбол.

"Това е хакерска атака, според мен и е просто безпредметно цялото нещо. Предполагам, че има връзка с изборите", каза Станислава, майка на дете от училището.

Все още не е ясно дали утре учебният процес ще бъде възобновен.

Вътрешният министър Иван Демерджиев заяви днес, че се създава Междуведомствена работна група, която в срок до 31 март да изготви нова процедура за реагиране при заплаха за използване на импровизирано взривно устройство в обекти от критичната инфраструктура.

По темата работят: Елиана Димитрова, Надежда Сутрева, Давид Сукнаров, Румяна Стефанова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Демерджиев: Всяка една изборна секция ще бъде проверена за взривни устройства
Демерджиев: Всяка една изборна секция ще бъде проверена за взривни устройства
ММС подписа договори за 30 милиона лева с федерациите, дава други 5.4 милиона за треньори
ММС подписа договори за 30 милиона лева с федерациите, дава други 5.4 милиона за треньори