НОВИНИ

Нова забрана във Великобритания за притежаване на ножове с дълги остриета

Милен Атанасов
от Милен Атанасов
19:44, 24.09.2024
Чете се за: 02:22 мин.
По света
Снимка: илюстративна
Слушай новината

Във Великобритания влезе в сила забрана за притежаване на ножове с дълги остриета. Правителството готви и нов закон, който предвижда сурови наказания, включително и затвор за производството и продажбата на няколко вида ножове, предпочитани от престъпните групировки в страната.

Като излезли от екшън филм - с дръжки в ярки цветове, с дълги или назъбени остриета. Могат да се поръчат онлайн, напълно анонимно.

Фарън Пол, доброволец в кампания срещу ножовете: "Тези са най-разпространените видове напоследък: зомби ножове, самурайски мечове, рамбовски остриета. Младежите предпочитат да купуват ножове с такъв дизайн."

Над 50 000 са нападенията с нож само за 12 месеца до пролетта на тази година, сочат британските полицейски статистики. 43% от всички регистрирани убийства за същия период са извършени с нож или остър инструмент. Премиерът Киър Стармър нарече проблема "национална криза" и стартира кампания за спиране на престъпленията с ножове, в които са замесени млади хора. Кабинетът готви нов закон срещу производството, транспортирането, продажбата и притежаването на "зомби" ножове.

Ивет Купър, министър на вътрешните работи на Великобритания: "Това лейбъристко правителство ще въведе нови закони, за да разбие опасните онлайн продажби и бандите, които привличат деца. Предвидени са и нови младежки центрове, за да се държат младите хора далеч от насилието."

Инициативата за доброволно предаване на ножове с дълги и назъбени остриета в последно време дава резултати. Всеки месец благотворителната организация "Стоманени воини" получава по около тон остри и режещи метални предмети от полицейските участъци. След претопяване остриетата отново се връщат на улицата, но този път за добро - във вид на успоредки и висилки по спортните площадки на открито край Лондон.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В първа класа с БДЖ: Дървеници, алергия, спешна помощ и антибиотици
В първа класа с БДЖ: Дървеници, алергия, спешна помощ и антибиотици
Българските клубове ще получат повече пари от солидарните плащания на УЕФА
Българските клубове ще получат повече пари от солидарните плащания на УЕФА