НОВИНИ

Установиха сирене от български производител със съдържание от над 75% вода

Зоя Велинова
от Зоя Велинова
19:27, 24.09.2024
77842
Чете се за: 01:42 мин.
У нас
Снимка: илюстративна
Слушай новината

Сирене от български производител, което съдържа над 75% вода, са установили при съвместна проверка от Българската агенция за безопасност на храните и сдружението "За достъпна и качествена храна".

Това е станало през юли, но беше съобщено днес на кръгла маса за качеството на млечните продукти. От Агенцията по храните съобщиха, че производителят, чието име по закон нямат право да назоват, е глобен с 8000 лева за подвеждаща информация. След изпълнение на препоръките - той отново произвежда млечни продукти.

От Сдружението "За достъпна и качествена храна" настояват в бъдеще имената на системните нарушители в сектора да бъдат публикувани. А със законови промени да се завишат санкциите за некоректни млекопреработватели, както и при многократни нарушения - да им се отнема правото да работят.

"Наистина това не е сирене и това беше нарушението. Защото на етикета пишеше "бяло саламурено сирене". Този продукт обаче нито е опасен, нито е вреден, той е имитиращ продукт, но не и сирене. До август тази година временно са били затворени за по-кратък или по-дълъг период 4 млекопреработвателни предприятия. След отстраняване на несъответствията те биват пускани да работят отново", обясни д-р Камен Николов от отдел "Контрол на храните" в Агенцията на храните.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Българските клубове ще получат повече пари от солидарните плащания на УЕФА
Българските клубове ще получат повече пари от солидарните плащания на УЕФА
Петър Витанов, БСП: Това, че в листите няма знакови социалисти е притеснително
Петър Витанов, БСП: Това, че в листите няма знакови социалисти е притеснително