НОВИНИ

Крачка напред: На 10 октомври предлагат България да влезе в Шенген и по суша

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
18:00, 24.09.2024
Чете се за: 04:00 мин.
У нас
Снимка: илюстративна
Слушай новината

На 10 октомври се очаква еврокомисарят по вътрешните работи да предложи България да влезе в Шенген и по суша. Това обяви ръководителят на представителството на Европейската комисия у нас. България и Румъния се надяват отпадането на граничния контрол към Шенген да влезе в сила до края на годината. Междувременно бизнесът продължава да трупа загуби заради липсата на свободни граници, обявиха от Българската стопанска камара, които организираха днешната кръгла маса посветена на Шенген.

До края на годината България и Румъния очакват да получат дата за влизане в Шенген като пълноправни членове. Нов политически призив ще бъде направен след две седмици.

Йорданка Чобанова, ръководител на Представителството на ЕК в България: "На 10 октомври предстои комисар Йохансон, заедно с министъра на вътрешните работи на Унгария да предложат на съвета да бъдат премахнати и проверките по сухопътните граници."

Освен хората, които пътуват през сухопътните граници, основен потърпевш от граничния контрол и висенето по границите е бизнеса.

Добри Митрев, председател на БСК: "Ако мога да отправя едно послание днес - дошъл е моментът темата да бъде затворена. Нашите две страни България и Румъния да получат конкретна дата за пълноправно членство в Шенген."

Изследване на БАН по поръчка на Министерството на икономиката и индустрията показва, че общия размер на загубите заради липсата на пълноправен Шенген е 1,3 млрд. лева годишно. От тях пропуснатите ползи от престоя на превозни средства по границите е над половин милиард лева.

Добри Митрев, председател на БСК: "Границите са за всички, те не са само за българските и за румънските компании, те възпрепятстват живота на всички европейски граждани и на всички европейски компании."

Освен намаляване на трафика и подобряване на транспортната свързаност, влизането в Шенген и по сухопътните граници ще засили икономическите отношения и инвеститорския интерес към региона.

Миклош Борош, извънреден и пълномощен посланик на Унгария: "Искам да повторя, че Унгария подкрепя пълноправното членство на България и Румъния в Шенген и ние правим най-доброто, за да постигнем резултати в тази посока през шестте месеца на нашето председателство."

Според председателят на външната комисия към парламента Бойко Борисов една от основните причини за забавянето е политическата нестабилност от последните години.

Бойко Борисов, председател на Комисията по външна политика на 50-ото НС: "Като критерии сме покрили всичко, но с какви очи да застана пред моя приятел австрийския канцлер и да кажа последните няколко години шенгенската ви външна граница се пази добре."

Сред секторите, които са най-сериозно засегнати от граничния контрол по сухопътните ни граници са транспорта, туризма и индустрията.

Бойко Борисов, председател на Комисията по външна политика на 50-то НС: "Какво трябва да се направи за да отговорим на бизнеса, той не ни е виновен на политиците.Трябва незабавно България да има редовно правителство, трябва на нашите партньори в Австрия да им гарантираме нулевата миграция."

При отпадане на граничния контрол между Гърция, България и Румъния постигнатите ползи биха били 1,15 млрд. лева годишно.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ханзи Флик: Иняки Пеня е абсолютно готов за игра
Ханзи Флик: Иняки Пеня е абсолютно готов за игра
Чеферин ще получи подкрепата на повече от половината членове на УЕФА за кандидатурата си за президент през 2027 г.
Чеферин ще получи подкрепата на повече от половината членове на УЕФА за кандидатурата си за президент през 2027 г.