НОВИНИ

Доган vs Пеевски - предизборни символики на разделеното ДПС

Мнението на политолози и социолози

Десислава Маркова
от Десислава Маркова
19:04, 24.09.2024
Чете се за: 04:22 мин.
У нас
Снимка:
Слушай новината

Поемането на водаческото място в Кърджали от Ахмед Доган политолози и социолози тълкуват като символно за разпадналото се ДПС. Експертите от "Алфа Рисърч" и "Галъп" смятат, че липсата на пряк двубой в едно населено място между Пеевски и Доган не е изненада въпреки заявките за лидерство и от двамата.

Специалистите споделят още, че може да им е трудно предварително да установят нагласите на избирателите на двете фракции в ДПС. Влизането на почетния председател Ахмед Доган като водач в Кърджали в битката за следващия парламент е знаково според експертите.

"Това е знаково явяване на чело на листата в Кърджали още повече, че знаем години наред по традиция тази листа се водеше от лидера на ДПС, тоест това е своеобразна заявка за това кой най-вероятно така представлява Движението за права и свободи", смята Геновева Петрова, политолог в "Алфа Рисърч".

"Чисто символно той е в по-добра позиция в емоциите, докато юридически Делян Пеевски държи правото в регистрацията", заяви д-р Петко Петков, изпълнителен директор на "Галъп интернешънъл".

Експертите от "Алфа Рисърч" и "Галъп" намират за очаквано неявяването на Ахмед Доган и Делян Пеевски като водачи в един избирателен район.

"Това, че буквално претендиращите да бъдат лидери няма да се срещнат в пряк двубой за мен това означава, че въпреки всички заявки и амбиции, че единият или другият имат по-голямо основание да представляват движението, практически по някакъв начин не смеят да влязат в този пряк двубой", мисли Геновева Петрова, политолог в "Алфа Рисърч".

"Не се явяват заедно поради тактически съображения, а иначе виждате, че символно наистина ще бъде най-интересно в Кърджали. Ненапразно медиите приковават вниманието си там, защото сегашният кмет на Кърджали е от партията "ДПС - Ново начало" ще се изправи срещу Ахмед Доган, който е символът на депесарите в България и ще бъде интересно и предизвикателство за нас социолозите", убеден е д-р Петко Петков, изпълнителен директор на "Галъп интернешънъл".

Социолозите не гарантират точни прогнозни резултати около двете ДПС фракции.

"Това, което до момента сме измервали като доверие, е все пак по-високо доверие сред доскорошните монолитни избиратели на движението към Ахмед Доган, отколкото към Пеевски, но пък от друга страна както е видимо за всички, крилото около Пеевски има много силно влияние върху апарата", посочи Геновева Петрова, политолог в "Алфа Рисърч".

"Това са хора с по-традиционно мислене и мисленето им е по-различно от нас българите да речем. Едно на ръка чисто социологически трябва да избират едната или другата страна, а другата по-дълбинна, по-дълбинен казус, който стои и на дневен ред с този вид избирател е дали той въобще ще реши за избере, защото такъв тип хора са с нагласа, когато двама души се карат да ги оставят да се разберат, да се сдобрят", каза д-р Петко Петков, изпълнителен директор на "Галъп интернешънъл".

Фактът, че формацията на Доган ще има само наблюдатели в изборните секции, а тази на Пеевски и председатели, специалистите определиха като преднина за "ДПС - Ново начало".

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ерик тен Хаг: Контузиите са неизбежни с този натоварен календар
Ерик тен Хаг: Контузиите са неизбежни с този натоварен календар
Асен Василев, ПП-ДБ: Постарахме се в листите да вкараме доста повече граждански лица
Асен Василев, ПП-ДБ: Постарахме се в листите да вкараме доста повече граждански лица