НОВИНИ

Столичната община "на лов" за продавачи на райски газ

27 обекта провери РЗИ, нарушения не са открити

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
18:43, 24.09.2024
Чете се за: 04:07 мин.
У нас
Снимка: илюстративна
Слушай новината

След като вчера две столични гимназии осъмнаха облепени с реклами с QR, водещи към сайт за продажба на райски газ, от общината предприеха мерки. Освен засилена охрана около училищата те планират и превантивна кампания за информиране на учениците за вредите от употребата на райски газ, вейпове и други наркотични вещества. Установени са и двама младежи, които са разлепвали рекламите. Те са били наети от фирмата за 200 лв. на ден. Общо 27 обекта на територията на град София - 18 търговски обекти и 9 училища, са проверени във връзка със спазването на забраната за продажба на диазотен оксид (райски газ). Нарушения не са открити съобщиха от Столичната Регионална здравна инспекция.

Кампанията на столичната община започва още днес. В рамките на часът на класа учениците ще бъдат информирани за вредата от употребата на райски газ и други наркотични вещества. Инициативата беше обявена веднага след като вчера стана ясно, че нагли търговци са разлепили реклами с QR кодове на оградите и на стълбовете край две столични гимназии - испанската Мигел де Сервантес" и Втора английска "Томас Джеферсън". Рекламите вече са премахнати. Част от учениците вече са добре запознати с проблемите, до които може да доведе употребата на райски газ.

"Разпространено е много, включително знам много мои връстници, които им изтръпват крайниците, има и хора, които припадат, трябва много строги мерки, сега покрай лятото особено, много хора си съсипват здравето. И вейповете навлизат много, вейповете с наркотик, които също се разпространяват масово в интернет".

В края на октомври е премиерата на документалния филм "Зависим", в него известни личности ще разкажат за тежката борба със своите зависимости, как са започнали, колко трудно са се отказали и как почти са провалили живота си.

Сузанита е един от героите във филма, това са хора, които открито говорят за зависимостта, до която са достигнали, обясняват на младите хора колко е опасно и колко бързо се пристрастяваш. Този проблем съществува от години, но не се говори за него, той наистина се замита, държим се все едно наркотици няма по улиците", смята Надежда Бачева, заместник-кмет "Социални дейности и интеграция на хора с увреждания" в СО.

В началото на септември депутатите окончателно забраниха продажбата на диазотен оксид или райски газ на физически лица. Позволен е само за използване в производството на храни. Въпреки това балони с райски газ все още се продават в много дискотеки, има ги и в десетки сайтове в интернет. На един от тях намираме и телефон.

- Здравейте, мога ли да поръчам по телефона?
- Не, не работим!
- Защо?
- Защото днес сайтът не работи!
- А по интернет?
- Не може!

Така разлепените реклами всъщност не успяха да свършат първоначалния си план - да примамват учениците в елитните гимназии, стана точно обратното - институциите реагираха бързо и наглите търговци на забранени вещества в интернет се изплашиха и поне засега преустановиха продажбите.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Асен Василев, ПП-ДБ: Постарахме се в листите да вкараме доста повече граждански лица
Асен Василев, ПП-ДБ: Постарахме се в листите да вкараме доста повече граждански лица
"Отборът на надеждата" загуби от Египет на световното първенство по футбол за бездомни (ВИДЕО)
"Отборът на надеждата" загуби от Египет на световното първенство по футбол за бездомни (ВИДЕО)