НОВИНИ

Нови антиковид мерки в София - ще има ли ограничения и в други части на страната?

bnt avatar logo
от Татяна Йорданова
20:36, 18.07.2022
Чете се за: 03:35 мин.
У нас
Слушай новината

Нови мерки срещу разпространението на COVID-19 влизат в сила от утре в столицата - маски в болничните заведения и социалните домове, аптеките, дрогериите и оптиките. Препоръчителни са и в градския транспорт. Засега мерките са въведени само в София, очаква се обаче до дни и други Регионални здравни инспекции да обявят подобни правила.

Противоепидемични мерки влизат в сила в София от утре - вижте какви са те

Увеличава се процентът на заразени с коронавирус в страната. Всеки четвърти тестван през последното денонощие е дал положителна проба. 100% от новите случаи са на хора, които не са били ваксинирани.

Според здравното министерство 9 области в страната са в първия етап на разпространение на COVID-19.

В София в края на работния ден Столичната здравна инспекция издаде заповед - задължителни маски, но само на някои места - от утре и през следващите 30 дни.

В първия частен дом за стари хора в България изобщо не чакаха заповед.

"За нас не е необходимо, защото, уверявам ви, че за тези две години оцеляхме, защото спазваме стриктно дисциплина и ние вече сме си сложили маските", казва д-р Вихрен Христов, собственик на частен дом за възрастни.

В статистиката Варна вече е на път да стане първа по заболеваемост. Но там все още няма заповед за мерки - тепърва ще се обсъждат. Болниците сами решават и за маските, и за останалите правила.

"Към настоящия момент всяка болница решава сама за себе си дали ще ограничи свижданията с пациентите", уточнява Цеца Янкова, главен секретар на РЗИ- Варна.

В болница там се лекуват близо 70 души - от тях 7 в интензивно отделение. Повишение на заразените там, но и повишение на желаещите да си сложат бустерна доза. За 7 дни през пунктовете на РЗИ-Варна са минали 700 души.

"Аз, въпреки че имах трета бустерна доза, прекарах ковид - много леко. И ето - идвам за четвърта", казва Марийка Танева.

Национални мерки на този етап няма. А картата в сайта на здравното министерство подсказва, че до пет дни още един регион ще влезе в първия етап на заразата, но най-строгите мерки, едва ли ще станат факт.

"На практика не се очаква да се стигне до тях, защото няма да стигнем до тези нива на натоварване.", прогнозира проф. Ива Христова, Национален център по заразни и паразитни болести.

Няма натоварване върху болниците на този етап. Пикът на тази вълна се очаква да дойде до месец, но да мине по-безболезнено, ако всички мерки се спазват.

Татяна Йорданова, Татяна Кисьова/Антоний Мирков, Цветомир Цветков

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Две българчета ще спорят за титлите на Евро 2022 по борба за юноши до 15 години
Две българчета ще спорят за титлите на Евро 2022 по борба за юноши до 15 години
БСП започва консултации за кабинет от утре, първо с "Продължаваме промяната" (ОБЗОР)
БСП започва консултации за кабинет от утре, първо с "Продължаваме промяната" (ОБЗОР)